Industria mobilei în România
Publicat de Corina Muntean, 23 septembrie 2024, 11:37
România a fost și este recunoscută ca brand de mobilă de calitate. Din păcate industria, declarată strategică, este în declin, din numeroase cauze. Între ele se numără creşterea preţului la masa lemnoasă şi neaplicarea Codului Silvic, dar și pierderea unei piețe importante de desfacere, cea rusească.
Deși industria mobilei este considerată strategică pentru că aduce valoare adăugată materiei prime din România şi pentru că este unul dintre principalii exportatori ai României, care contribuie şi la brandul de ţară – conform declarațiilor ministrului Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea, ea este acum pe un trend descrescător.
Cauzele care au dus la declinul industriei mobilei româneşti sunt creşterea exagerată a preţului la masa lemnoasă, lipsa materiei prime de calitate, neaplicarea legislaţiei prevăzute în Codul Silvic, creşterea preţului la carburant şi energie, precum şi creşterea costurilor cu forţa de muncă, susține preşedintele Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România (APMR), Dumitru Blaga.
Încă din 2016 operatorii din această industrie au reclamat creşterea continuă, nejustificată, a preţului la materia primă, dar şi faptul că acesta este vândut nesortat pe clase de calitate, ceea ce aduce mari pierderi tehnologice.
„În 2022 am ieşit public şi am sesizat autorităţile că, pe lângă preţul lemnului, a crescut alarmant costul cu energia, ceea ce ne-a scăzut drastic competitivitatea pe pieţele internaţionale. Majorarea salariului minim, care a crescut cu 23%, ne-a impactat toate celelalte costuri cu forţa de muncă”, a menţionat Dumitru Blaga.
Potrivit acestuia, în ultimii ani s-a înregistrat o scădere accentuată a profitabilităţii unor firme din industria de profil, care a condus la intrarea acestora în dificultate financiară şi chiar la încetarea activităţii. Dacă în 2016 industria mobilei a avut cea mai mare contribuţie la balanţa comercială a ţării, de 1,57 miliarde de euro, până anul trecut aceasta a scăzut la 1,23 miliarde euro, adică mai puţin cu 27,8%. Valoarea producţiei industriale a scăzut cu 35% în 2023, faţă de 2016. Numărul de salariaţi din industria mobilei a scăzut cu 19% în 2023 faţă de 2016.
„Acestea sunt cifrele care trebuie să îngrijoreze cu adevărat statul român. Dacă nu aducem valută în ţară, statul român pierde, dacă nu producem şi nu plătim salarii, statul român pierde”, a mai afirmat Dumitru Blaga.
În 2023, a ocupat locul şase între sectoarele cu aport valutar pozitiv la balanţa comercială a României. Statisticile internaţionale plasează România pe locul cinci în Europa şi pe locul 12 în lume la exportul de mobilă.
„Exportăm în Europa, în Germania, Franţa, Olanda, Italia, Marea Britanie, Belgia, dar şi în SUA”, a precizat Blaga.
El a admis că, din cauza războiului din Ucraina, România a pierdut o piaţă importantă de desfacere, respectiv Federaţia Rusă.
De asemenea, după IT, industria mobilei este ramura economică cu cea mai mare valoare adăugată în producţie, respectiv de 55%, şi are peste 49.000 de salariaţi şi alţi circa 50.000-150.000 salariaţi în industriile conexe.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.