Industria mobilei în pericol după triplarea prețului cherestelei

Publicat de APETRI MARGARETA, 7 iunie 2021, 12:33 / actualizat: 7 iunie 2021, 20:22
Criza a plecat din Statele Unite și este cauzată pe de o parte de cererea foarte mare, iar pe de altă parte este un efect al pandemiei, după ce o parte a industriei a falimentat.
Situația globală afectează inclusiv România, iar în luna mai au fost făcute licitații la prețuri de trei ori mai mari decât prețurile obișnuite la cheresteaua de rășinoase. La celelalte esențe, prețurile sunt cel puțin duble, spun specialiștii din domeniu.
Afectată de această situație este mai ales industria mobilei, în condițiile în care județul Mureș este unul dintre cei mai mari producători din țară, precizează președintele Asociației Producătorilor de Mobilă, Aurica Sereny:
Cererea în America a crescut foarte mult și America trebuie să importe foarte mult lemn. Asta face ca prețul lemnului pe piața internațională să crească. În China, pe de altă parte, mare consumator, industria duduie în ultima perioada și acolo cererea este foarte mare. Ei importau, bineînțeles și din România. Din județul Mureș sunt foarte multe societăți afectate, mai ales cele care produc din lemn de rășinoase. Acolo, cererile sunt mult mai mari.
Pentru a putea depăși momentul dificil, Asociația cere ajutor din partea statului. Revine Aurica Sereny:
Am cerut ajutorul Guvernului pentru că este o situație excepțională și Guvernul ar trebui să ia măsuri așa cum iau alte țări. La mobilă nu poți să crești prețurile de la o zi la alta că nu ți-o mai cumpără nimeni. Este un produs care se adresează consumatorului final. Ce să facă acum producătorii de mobilă? Dacă iau lemnul la prețul care li se oferă, înseamnă că intră în faliment că nu se încadrează în costuri. Dacă nu livrează la partenerii externi, sunt penalizați de aceștia și dați în judecată pentru că nu-și respectă contractele, adică e o situație foarte grea, și atunci statul ar trebui să intervină.
În lipsa intervenției statului, efectele acestei crize se vor vedea în multe sectoare, mai ales în construcții dar și în domeniile care lucrează pentru fabricarea mobilei.
Dacă în industria mobilei lucrează 55.000 de români, în toate sectoarele adiacente sunt circa 150.000 de angajați, precizează președintele Asociației Producătorilor de Mobilă, Aurica Sereny:
Efectele (crizei) ar fi creșteri de prețuri foarte mari în construcții, la cele care folosesc lemn. Apoi, dacă în America se poate exporta cheresteaua de rășinoase cu 800 de euro pe mp, gândiți-vă că cheresteaua aceea ar trebui să fie maxim 200 de euro/mp, în mod normal. Asta face ca interesul celor care exploatează sau care cumpără lemnul la licitație, să-l dea la export.
Industria mobilei asigură la bugetul de stat un venit de 1,5 miliarde de euro anual, are cea mai mare valoare adăugată după industria IT și ocupă totodată locul 5 la export în Uniunea Europeană.
Până în anul 2019, România exporta mobilă și instrumente muzicale în valoare de peste 2,5 miliarde de euro pe an, iar alte două miliarde de euro au reprezentat exporturi de bușteni, cherestea și alte prefabricate din lemn.
Cristina Bulbescu