Încrederea românilor în instituţiile naţionale a scăzut

Publicat de Rotar Mirela, 8 noiembrie 2022, 11:35
74 la sută dintre români consideră că este mai bine în Uniunea Europeană decât în afara ei. Dar faţă de anul trecut încrederea în instituţiile naţionale a scăzut, relevă datele unui barometru de securitate realizat de Centrul de Cercetări Sociologice LARICS în parteneriat cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române.
Studiul, reprezentativ la nivel naţional, a fost realizat în perioada 29 septembrie – 10 octombrie, având o eroare maximă de plus, minus 3 la sută.
Barometrul de Securitate arată o scădere generalizată a încrederii în spaţiul instituţional naţional faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Inclusiv biserica şi armata, care beneficiază regulat de încredere mare, au imaginea marcată de dificultăţile din ultimul an. Biserica are un procent de încredere de 65, 6% în 2022, faţă de aproape 71 anul trecut, iar armata 66, 4% anul acesta, faţă de aproape 87 de procente în 2021. Lucrurile sunt explicabile, ţinând cont că, după doi ani de pandemie, 2022 a început cu un război de anvergură în regiune şi a continuat cu scumpiri ale preţului la energie şi cu inflaţie – susţin autorii studiului. Acest complex de crize duce la scăderea încrederii inclusiv în NATO sau Uniunea Europeană, instituţii de obicei extrem de apreciate de români.
Cu toate acestea, populaţia României rămâne prooccidentală şi proeuropeană. 68% dintre români sunt optimişti cu privire la viitorul Uniunii Europene pe termen scurt, 78 de procente sunt optimişti privind suportul american pentru Europa de Est şi doar 10% dintre români cred că Uniunea Europeană ar trebui să dispară în viitor.
Dacă România ar fi atacată, 36% dintre români spun că ar participa la apărarea ţării, 33 de procente sunt indecişi, iar 29% spun că ar încerca să plece cu familia. În privinţa conflictului militar din Ucraina, cei mai mulţi români consideră că Federaţia Rusă este de vină; 70% dintre români cred că este cel mai important acum să se oprească războiul, în timp ce 28% cred că acesta trebuie continuat până la învingerea Federaţiei Ruse. Se menţine, în continuare, empatia pentru tragedia populaţiei Ucrainei, după 9 luni la începutul conflictului militar; 74% dintre români spun că ar trebui să primim, în continuare, refugiaţi din Ucraina dacă va fi nevoie. B
arometrul de Securitate al României, ediţia din acest an, este un sondaj reprezentativ la nivel naţional făcut prin interviuri telefonice, a fost realizat de Laboratorul pentru Analiza Războiul Informaţional şi Comunicare Strategică, în parteneriat cu Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, în perioada 29 septembrie – 10 octombrie, pe un eşantion de 1001 persoane, având o eroare maximă admisă plus, minus 3,1%, la un nivel de încredere de 95 de procente.