Incluziunea socială a copiilor defavorizați, o problemă nerezolvată
Publicat de radiomures, 10 decembrie 2015, 16:14
Asociația Divers a organizat astăzi, la Palatul Administrativ din Tîrgu-Mureș, cu prilejul Zilei Mondiale a Drepturilor Omului, o masă rotundă în cadrul campaniei ”Ia o doză de toleranță”.
Directorul Asociației Divers, Koreck Maria a explicat că această campanie susține incluziunea socială a copiilor prin educație și accesul la locul de muncă.
S-au formulat anumite recomandări care sperăm că vor ajunge în strategia locală de incluziune socială și în planul de acțiune aferent, care sperăm că va fi adoptat cel târziu în luna februarie de Consiliul Județean Mureș. De exemplu, cum se pot include în sistemul educațional cei care au abandonat la un moment dat școala, și din această cauză nu au acces la locul de muncă, dar și cum pot fi sprijiniți acei copii care de acasă nu au sprijinul necesar ca să facă față educației.”
Reprezentanta Centrului de Zi Rozmarin Tîrgu-Mureș, Corina Todoran, a arătat că acest centru oferă servicii de educație pentru 100 de copii între 3 și 9 ani, ce provin din medii defavorizate.
Problema este a părinților, unii analfabeți, care nu îi mai pot susține financiar când copiii intră în sistemul public de învățământ, a adaugat Corina Todoran:
Noi încercăm ca prin copii să educăm părinții, dar este foarte greu să le schimbăm mentalitatea. Problema noastră este în momentul în care ei se reîntorc acasă, datorită condițiilor de existență în care trăiesc. În fiecare an grupa de clasa I este integrată în sistemul de învățământ și îi monitorizăm să nu abandoneze școala. Și anul acesta școlar am integrat 27 de copii, dar trebuie să găsim sprijin și din partea Inspectoratului Școlar, care să accepte situația că dacă acești copii nu sunt susținuți, munca nu are continuitate.”
Cei mai mulți copii nu trec de 4 clase. Foarte puțini ajung la 8 pentru a putea intra la cursuri de calificare.
Consilierul juridic al AJOFM Mureș, Ioan Românu, a recunoscut că intrarea în șomaj nu se poate face decât pentru absolvenții de școală industrială, liceu sau facultate.
Singurele persoane care pot fi ajutate sunt cele cu dizabilități și cele în vârstă, explică Ioan Românu:
Pentru persoanele cu dizabilități există contracte de solidaritate, care pot fi semnate între persoane cu vârsta maximă de 26 de ani și angajatorul respectiv. Acesta poate semna un contract între 1 și 3 ani cu persoana care prezintă o dizabilitate, și poate beneficia de o sumă egală cu salariul de bază. Dacă ne referim la persoane în vârstă, și ei pot beneficia de o sumă egală cu valoarea indicatorului social de referință, de 500 de lei, iar pentru persoanele care mai au 5 ani până la pensie, angajatorul beneficiază pe această perioadă de suma de 500 de lei.”
Cei prezenți la masa rotundă au prezentat și problema diferenței de susținere financiară dintre zonele urbane și rurale și a lipsei cadrelor calificate care să lucreze cu acești copii.
Printre soluțiile găsite se numără accesarea de fonduri europene pentru susținerea copiilor defavorizați , dar și o mai strânsă colaborare între societatea civilă și autorități.
Campania ”Ia o doză de toleranță” se va finaliza printr-un set de soluții specifice, ce vor fi incluse în strategia locală de incluziune socială, care va fi predată anul viitor spre adoptare CJ Mureș.
Vali Russu
Foto: RTM/Vali Russu