Incidentul în urma căruia o dronă s-a prăbuşit în Marea Neagră arată agresivitatea în creştere a Rusiei

Publicat de Rotar Mirela, 16 martie 2023, 08:21
Așa a declarat comandantul militar al armatei americane, generalul Mark Miley. Atât acesta cât şi secretarul Apărării, Austin Lloyd, au avut discuţii cu omologii lor ruşi cu privire la incident.
Rusia, pe de altă parte, a avertizat că dacă Statele Unite continuă să trimită aparate în apropiere de Crimeea – peninsulă ucraineană anexată ilegal de Moscova – s-ar putea ajunge la o escaladare a situaţiei în regiunea Mării Negre.
Acţiunile ruşilor au devenit un pic mai agresive în ultima perioadă, a afirmat şeful statelor majore întrunite ale armatei americane, generalul Mark Miley. Acesta a precizat că nu este clar încă dacă ruşii au vrut sau nu să lovească drona americană. Aparatul, un MQ9 Reaper, era într-o misiune de recunoaştere deasupra apelor internaţionale ale Mării Negre, când a fost interceptat de două avioane de luptă ruseşti Su-27. Acestea au trecut de mai multe ori pe lângă dronă, au stropit-o cu combustibil şi i-ar fi lovit elicea, ceea ce a dus la prăbuşirea sa. Rusia neagă că elicea a fost lovită, iar purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Ned Price, a declarat că, probabil, Moscova nu a intenţionat să doboare drona.
Incidentul, primul de acest gen de la izbucnirea războiului din Ucraina, a dus şi la convorbiri telefonice între miniştri apărării şi comandanţii armatelor din cele două ţări, lucru care s-a întâmplat extrem de rar în ultimul an.
Secretarul american al apărării, Lloyd Austin, nu a oferit vreo informaţie cu privire la discuţii, dar un comunicat de presă al Ministerului rus al Apărării precizează că ministrul Serghei Şoigu i-ar fi spus omologului său american că zborurile în apropierea Crimeii reprezintă o provocare şi ar putea duce la o escaladare a situaţiei în zona Mării Negre. Rusia a anexat ilegal Crimeea, pe care Statele Unite şi comunitatea internaţională o consideră în continuare parte a Ucrainei. Responsabilii americani au spus de mai multe ori că, în ciuda incidentului, zborurile vor continua.
Generalul Mark Miley a mai spus că orice operaţiune de recuperare a dronei va fi extrem de dificilă, dat fiind că aparatul s-a rupt în bucăţi care au ajuns pe fundul mării, la adâncimi cuprinse intre 1200 şi 1500 de metri. Şi Rusia va încerca să ajungă la dronă, a anunţat secretarul Consiliului rus de Securitate, Nikolai Patruşev.
Sursa: RRA