Începe Festivalul Muzical Internaţional ‘In memoriam Constantin Silvestri’
Publicat de radiomures, 7 octombrie 2014, 15:56
Peste 200 de artişti din patru coruri din România şi Germania, alături de Orchestra Simfonică a Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş, vor concerta joi, în deschiderea festivalului .
Ce aduce nou ediţia din acest an aflăm de la directorul filarmonicii mureşene, Vasile Cazan.
Iniţiativa acestui festival îi aparţine fostului director al Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş, Csiki Boldizsar.
‘Este a XXIV-a ediţie şi, de la an la an, am încercat să diversificăm, dar încercăm să şi menţinem câteva elemente de tradiţie care au fost din start gândite pentru a fi evidenţiată această personalitate de excepţie a culturii româneşti din secolul XX, Constantin Silvestri. Silvestri este oarecum legat de Târgu Mureş prin faptul că el a fost elev cinci ani în conservatorul municipal care funcţiona la Târgu Mureş, aici, în Palatul Culturii.
Aici l-a şi descoperit George Enescu şi s-a pronunţat deja atunci în mod favorabil, la primul contact pe care l-a avut cu Silvestri – tânăr pianist aici, în Conservatorul municipal – că o să ajungă foarte mare, ceea ce s-a şi confirmat în timp. (…) Concertul de deschidere, un concert extraordinar, avem şansa să existe în scenă un aparat coral extrem de numeros, în jur de 150 de corişti, alături de orchestră (70-80 de persoane – n.r.).
De peste două decenii avem o colaborare cu dirijorul Franz Lamprecht şi cu cele trei coruri din Germania care cântă de peste treizeci şi cinci de ani sub bagheta domniei sale’, a arătat directorul Filarmonicii de Stat din Târgu Mureş.
În programul concertului extraordinar de joi seara figurează B. Smetana – Corul ţăranilor (Mireasa vândută), F. Lehár – Întreaga lume se roteşte în jurul iubirii, L. Anderson – Fiddle-Faddle, F. Lehár: Valsul sirenelor (Văduva veselă), J. Strauss fiul – Corul ţiganilor (Voievodul ţiganilor), N. Dostal – Cântă-mi despre fericire şi tristeţe (Nunta ungară), L. Anderson – Ceasul sincopat, G. Rossini – Dansul, L. Anderson – Blue Tangou, J. Strauss fiul – Marş introductiv (Voievodul ţiganilor), H. Dostal – Marşul aviatorilor (Căpitanul de zbor), J. Strauss fiul – Aria Adelei din actul III (Liliacul), L. Delibes – Csárdás (Coppélia), J. Strauss fiul – Polca Anei, op. 117, I. Ivanovici – Valurile Dunării şi C. Zeller – Selecţiuni din ‘Vânzătorul de păsări’.
Agerpres