Începe să scadă numărul locurilor de muncă disponibile
Publicat de Rotar Mirela, 4 aprilie 2024, 17:00
Una dintre cele mai mari platforme de recrutări online de pe piața muncii arată că numărul locurilor de muncă noi a scăzut în primul trimestru, comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.
75.000 de joburi noi au fost postate de la începutul anului și până acum, iar cea mai mare nevoie de angajați este în domeniul vânzărilor, a explicat pentru Radio Tg.Mureș reprezentantul companiei, Ana Călugăru:
Numărul este undeva la aproape 10% mai mic decât în aceeași perioadă a anului trecut. Aproximativ o treime din totalul de locuri de muncă a venit din partea angajatorilor din retail, este domeniul care angajează cel mai mult, în timp ce serviciile au fost al doilea cel mai activ angajator al primului trimestru.
În județul Mureș sunt aproape o mie de locuri de muncă vacante, a arătat directorul AJOFM Mureș, Gheorghe Ștef. Se caută în primul rând muncitori necalificați și candidați cu studii medii, iar printre cei cu studii superioare cei mai căutați sunt inginerii:
Majoritatea sunt pentru cei cu studii medii, agent de securitate, agent de vânzări, bucătar, ajutor bucătar, ospătar, barman, șofer, confecționer asamblor articole textile, electrician, femeie de serviciu, dar cele mai multe sunt muncitor necalificat.
La nivel național, se observă o creștere a angajărilor în turism, dar și în construcții și industria alimentară.
Ana Călugăru:
Turismul, în ultima lună, a început să crească vertiginos, în condițiile în care angajatorii din acest domeniu se pregătesc de un vârf de activitate care va veni în sezonul cald și deja încep să pregătească extinderea echipelor pentru a putea face față volumului de muncă ce urmează. Un aspect interesant este legat de faptul că, după ce, la finalul anului trecut, construcțiile și industria alimentară au fost două dintre domeniile afectate de eliminarea facilităților fiscale pentru angajați, au continuat să angajeze semnificativ.
Spre deosebire de anii anteriori, când munca la domiciliu era acceptată, acum tot mai mulți angajatori cer prezența la locul de muncă.
Mai puțin de 10% din locurile de muncă disponibile sunt acum remote, iar sub 5% sunt pentru străinătate.
Autor: Raluca Creț