Începe să crească numărul incendiilor de vegetație uscată
Publicat de Stan Lucian, 15 februarie 2024, 17:00
La sfârșitul săptămânii trecute, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Horea” al județului Mureș a intervenit pentru stingerea a cinci incendii la nivelul unor terenuri din municipiile Sighișoara și Târnăveni, precum și în localitățile Adămuș, Chețani, Dâmbău, ca urmare a aprinderii vegetației uscate.
Numărul acestora este în creștere, deși incendierea miriștilor este strict interzisă, a arătat purtătorul de cuvânt al inspectoratului, Alexandra Maria Călușeri:
Numai în ultimele 14 zile, pompieri din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență „Horea” al județului Mureș au intervenit la un număr de 15 de incendii de vegetație uscată, pe o suprafață de aproximativ 31 de hectare. Arderile de vegetație uscată sunt strict interzise. Nerespectarea prevederilor legale constituie contravenție și se sancționează de către Garda de Mediu.”
În județul Harghita, pompierii au intervenit în ultima săptămână la patru situații de urgență produse de incendiile de vegetație, a declarat pentru RTM purtătorul de cuvânt al ISU ”Oltul” Harghita, Alina Ciobotariu:
În perioada 7-12 februarie, pompierii militari harghiteni au fost solicitați să intervină pentru stingerea a patru incendii de vegetație uscată în localitățile Corbu, Gheorgheni, Sentea și Dealuri, suprafața afectată fiind de circa două hectare.”
În anul 2023, pompierii mureșeni au intervenit la stingerea a aproximativ 150 de incendii de vegetație, față de peste 500 în anul anterior.
Scăderea este explicată prin mai mulți factori, inclusiv vremea defavorabilă incendierii dar și sancțiunilor aspre și măsurilor de prevenire.
Proprietarii ale căror terenuri sunt incendiate pot fi sancționați și pot pierde subvenția de la APIA pe suprafața respectivă, dacă nu sesizează la primărie producerea incendiului.
Autor: Raluca Creț