Începe să crească numărul donatorilor de plasmă în județul Mureș

Publicat de Corina Muntean, 23 noiembrie 2020, 16:47 / actualizat: 24 noiembrie 2020, 17:18
Unul din cele mai eficiente tratamente administrate bolnavilor cu COVID 19 în stare gravă este cel cu plasmă autoimună, care se recoltează de la cei care au trecut prin boală și au un număr suficient de mare de anticorpi.
Numărul donatorilor a început să crească la Centru Regional de Transfuzii Sanguine din Târgu Mureș, unde există donatori programați chiar și săptămâna viitoare, a explicat psihologul centrului, Marinela Lazăr:
În Târgu Mureș se recoltează în continuare plasmă de la pacienții de COVID 19, în fiecare zi avem câteva programări, pentru săptămâna aceasta și inclusiv pentru săptămâna viitoare. Din păcate, numărul pacienților nu scade, în continuare este nevoie de așa ceva.
Marinela Lazăr a arătat că nu toți cei care au trecut prin boală pot dona, iar plasma trebuie să aibă o serie de caracteristici speciale pentru a putea fi administrată:
Nu toți cei care s-au îmbolnăvit sau care au trecut prin boală pot să și doneze, deoarece donatorul de plasmă trebuie să îndeplinească absolut toate criteriile pe care trebuie să le îndeplinească donatorul de sânge și sunt persoane care au depășit vârsta la care ar fi putut să doneze sânge sau au alte boli, în afară de boala aceasta, și atunci au contraindicații. Să nu uităm că vorbim totuși de o boală, sunt pacienți care au depășit o boală, dar nu s-au refăcut în totalitate. Sunt persoane care se resimt și după perioada de 28 de zile de la testul pozitiv și desigur că trebuie să le respectăm suferința și să nu fim supărați pe ei că nu pot să facă acest lucru deoarece nu pot să îl facă.
Ultima raportare a cazurilor noi de COVID-19 în județul Mureș arată 80 de cazuri noi, cifră care vine după testele de duminică, semnificativ mai puține decât cele din timpul săptămânii.
Raluca Creț