Începe construcția Centrului Regional Antigrindină de la Târnăveni

Publicat de radiomures, 24 februarie 2017, 12:01
Inițial, centrul care urma să deservească toată Transilvania trebuia construit la Tîrgu-Mureș, însă specialiștii au ales o altă zonă mai potrivită pentru combaterea fenomenelor extreme – Târnăveniul.
În scurt timp vor fi demarate procedurile de achiziții publice, iar execuția lucrărilor se va încheia anul viitor.
Vor fi construite și unități de combatere cu puncte de lansare la Târnăveni, Timișoara și Maramureș, a declarat pentru Radio Tîrgu-Mureș președintele Autorității pentru Administrarea Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor, Gheorghe Căunei:
Am identificat o altă locație care este mai bună. Este la Târnăveni că acolo avem și radarul de la Bobohalma, deci e o oportunitate pentru a primi informațiile meteorologice. Anul acesta intenționăm să facem proiectarea și execuția Centrului dar nu terminăm anul acesta, continuăm și la anul. Va fi centru zonal pentru toată Transilvania. Vom avea și unități de combatere iar toată coordonarea va fi făcută de la Târnăveni, de la centrul zonal.”
Centrul zonal de la Târnăveni, prin centrele sale locale, va proteja toată Transilvania de fenomene extreme, în special grindina.
Efectul automat este transformarea grindinei în ploi controlate, spune președintele Autorității Sistemelor Antigrindină, Gheorghe Căunei:
Deci, este un sistem pentru a preveni practic fenomenele extreme. Una din aplicații este grindina. Nu puteam să ne lansăm într-o afirmație că producem ploaie. Noi, în momentul în care combatem fenomenul de grindină, practic, atunci, artificial, creștem și precipitațiile. Toată apa din norul respectiv, 15 km pătrați, se transformă într-un solid, adică în chiciură și până la pământ acea chiciură se transformă în precipitații controlate, 20-25-30 l/mp.”
Centrul Regional Antigrindină de la Târnăveni va proteja culturile și infrastructura din Transilvania de fenomenele extreme pe o suprafață de circa un milion de hectare.
Astfel, fiecare unitate de combatere a grindinei din Ardeal, Banat și Maramureș, de unde vor fi lansate rachetele ce conțin iodură de argint, va proteja câte 300.000 de hectare de teren.
Cristina Bulbescu