Începând din această săptămână se aplică metodologia de evaluare rapidă a clădirilor cu risc seismic ridicat
Publicat de Andrei Borz, 17 ianuarie 2023, 20:01
Începând din această săptămână se aplică metodologia de evaluare rapidă a clădirilor cu risc seismic ridicat, prin examinarea vizuală la exterior a construcțiilor ridicate înainte de anul 1978, ca etapă a programului de reabilitare, cu bani integral de la stat.
Potrivit Ministerului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, datele furnizate de experți după inspecția din teren vor permite o ierarhizare a investițiilor, iar cererile de finanțare a lucrărilor vor fi rezolvate pe criteriul „primul venit, primul servit”.
Ministerul Dezvoltării spune că prin această reglementare tehnică se va scurta durata necesară evaluării clădirilor din punct de vedere al rezistenței la cutremure. Măsura presupune o trecere în revistă a stadiului în care se prezintă la exterior construcțiile, iar pe baza unui punctaj se va stabili includerea lor în programul de consolidare și ordinea în care vor fi acordate investițiile. Startul pentru depunerea cererilor de finanțare a început din această lună, iar termenul limită pentru încărcarea dosarelor pe platforma digitală pusă la dispoziție de minister este 20 februarie. Pentru reabilitare vor fi luate în calcul atât clădirile de locuințe cu cel puțin trei etaje și minimum 10 apartamente, cât și clădirile publice încadrate în clasa de risc seismic ridicat, iar finanțarea se va face în ordinea cronologică a înscrierilor. În cazul asociațiilor de proprietari, solicitările vor fi adresate primăriilor, plățile pentru consolidarea clădirilor fiind făcute de autoritățile administrației publice locale. Potrivit legislație în vigoare, construcțiile reabilitate cu bani obținuți integral de la stat nu pot fi vândute timp de 25 de ani în cazul locuințelor și de 10 ani dacă spațiile au altă destinație.