Incendiul de la Căpușu de Câmpie a afectat 15% din piața mureșeană de carne de porc

Publicat de MIRELA ROTAR, 6 iunie 2018, 12:06
Proprietarul, care mai deține o fermă de porci la Band, este printre cei mai mari producători de carne de porc din județ.
Firma avea circa 18.000 de animale în cele două ferme, înainte de incendiu, dintre care 11.000 de capete la Căpușu de Câmpie, într-un spațiu complet nou construit din fonduri europene.
Întreaga cantitate de carne produsă ajungea pe piața internă, spune șeful Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Mureș, Kincses Sandor:
Absolut afectează (piața locală de carne) undeva cu 15%, eu așa calculez. Asta nu înseamnă că vom găsi mai greu carne de porc pe piață. Vă dați seama că abatoarele se reorientează și aduc din altă parte sau dacă nu, importăm. Acum, pierderea cea mai mare e pentru ei (pentru fermă).
În județul Mureș sunt șase ferme de porci, dintre care patru sunt mari și au, în total, 60.000 de porci. Peste 2.700 au ars, însă, în incendiul devastator de la Căpușu, în vinerea de dinaintea Rusaliilor. Pagubele incendiului depășesc cu mult un milion de euro, crede șeful DSVSA Mureș, Kincses Sandor:
Pagubele depășesc milionul de euro. Păi, 673 de scroafe care au o valoare de piață de vreo 3.000 de lei. Deci, acolo sunt 1,8 milioane de lei, doar valoarea scroafelor. Plus 2.000 de purcei și încă vreo 5.000 nenăscuți, apoi scroafele fată de obicei de două ori pe an, deci plus un ciclu de reproducție și apoi pagubele din clădire, materiale.
Cauza incendiului de la Căpușu de Câmpie a fost un scurtcircuit la tabloul electric. Totuși, construcția nu funcționa la capacitate maximă iar consumul de curent era la un nivel scăzut în momentul incendiului.
Cristina BULBESCU