Încărcătoare de la panouri solare pentru telefoane mobile în spațiile de joacă din Tg. Mureș
Publicat de MIRELA ROTAR, 17 decembrie 2018, 12:35
Este o idee pe care dorește să o pună în practică Universitatea Cultural-Științifică din Tîrgu-Mureș și Tabăra de Creație de la Liceul Bolyai.
Tinerii din Tîrgu-Mureș vor să colaboreze cu alți locuitori care și-au demonstrat creativitatea. Proiectul face parte din-un program mai amplu ce urmărește dezvoltarea orașului prin astfel de metode creative, din surse regenerabile, nepoluante.
O prezentare de mini hub-uri sau noduri de comunicare de acest fel are loc în această după-amiază, în Cetatea Medievală, a precizat pentru Radio Tîrgu-Mureș directorul Universității Cultural Științifice din Tîrgu-Mureș, Csegzi Sandor:
Nodul cel mare este Tîrgu-Mureșul iar nodurile mai mici, New-Yorkul și Clujul. Acum propunem o colaborare în triunghi, să zic așa. E vorba de o arhitectă la New-York, un IT-ist la Cluj și un electrician la Tîrgu-Mureș, toți târgumureșeni. Deci, vrem să propunem mobilier urban de un design atractiv care funcționează pe energie solară.
Pe lângă utilitate, noua tehnologie va duce și la interacțiunea umană, promite inițiatorul proiectului, care prevede în următorii 5-8 ani o dezvoltare deosebită a energiilor regenerabile în Tîrgu-Mureș.
Cheia este transportul urban electric sau cu surse regenerabile, spune directorul Universității Cultural Științifice din Tîrgu-Mureș, Csegzi Sandor:
Acest mobilier urban este astfel conceput încât poate să fie și un element de joacă dar poate să fie și un punct atractiv pentru tineri și mai puțin tineri în sensul că mai comunică și fizic între ei nu numai pe cale virtuală. Mai este un drum lung până la Smart City dar Tîrgu-Mureșul face eforturi în acest sens și va trebui să mobilizăm surse financiare și din proiecte europene și din proiectele bugetului dar e nevoie și de inițiative din partea mediului de afaceri. Așteptăm anul viitor o schimbare majoră în sensul acesta.
Într-o primă etapă, încărcătoarele de telefoane mobile din surse fotovoltaice, (regenerabila) se vor așeza în câteva spații publice, urmând să fie extinse inclusiv în spațiile de joacă pentru copii.
Odată cu construirea acestor încărcătoare, va avea loc și lansarea unei aplicații pe telefoanele mobile, disponibilă pentru târgumureșeni, dar și pentru cei care vizitează orașul.
Cristina Bulbescu