Încă un pas pentru construirea Centrului de Arși de la Tg. Mureș
Publicat de MIRELA ROTAR, 23 decembrie 2021, 12:24 / actualizat: 28 decembrie 2021, 10:56
Una din marile piedici privind construcția acestui obiectiv, proiect ce durează de aproape 10 ani, a fost terenul aferent Spitalului Clinic Județean de Urgență pe care va fi ridicată construcția. Este vorba în total de 20 ha de teren, iar luna aceasta terenul a intrat în administrarea unității sanitare.
Una din autorizațiile de construire a fost emisă luna trecută și mai e nevoie de încă o autorizație de la Primărie, a precizat pentru Radio Tg.Mureș purtătorul de cuvânt al spitalului, Mariana Negoiță:
În acest moment, urmare a Hotărârii Consiliului Județean Mureș, inclusiv terenul, deci cele 20 de hectare de teren, au trecut în administrarea Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș. E vorba, inclusiv de terenul pe care e construit actualul spital dar și cel unde va fi construit Centrul de Arși și reorganizarea fluxurilor medicale. Următoarea etapă este să depunem către Primăria Târgu Mureș toate documentele pentru a obține autorizația de construire a clădirii. În noiembrie 2021 a fost eliberată una dintre autorizații, respectiv autorizația pentru organizarea fluxurilor medicale adică acea punte de legătură între acea clădire a Centrului de Arși și actuala clădire a Spitalului.
Reprezentanții Primăriei Târgu Mureș spun că un singur document au primit deocamdată din cele 8 solicitate pentru eliberarea autorizației de construcție.
Cele două dosare privind construirea Centrului de Arși și a pasarelei au fost depuse în 16 noiembrie, anul acesta, spune purtătorul de cuvânt al Primăriei, Cristina Pruteanu:
Una din autorizații, cea referitoare la Pasarelă a fost deja emisă iar pentru cea de-a doua, referitoare al construcția propriu-zisă, Direcția Arhitect șef din cadrul Primăriei, a solicitat completarea dosarului. Ieri, 22 decembrie, s-a înregistrat un singur document din cele 8 solicitate pentru completare. Autorizația de construcție se va elibera cu celeritate imediat ce dosarul va fi completat.
Necesitatea construirii a cinci centre de mari arși în România, două în București și câte unul în Târgu Mureș, Iași și Timișoara, a devenit o prioritate pentru guvernanți după accidentul de la Colectiv.
Atunci, autoritățile au decis punerea în practică a proiectului, mai ales că Banca Mondială oferea încă din 2012 o linie de finanțare în acest sens.
Centrul de Mari Arși de la Tg.Mureș, în valoare totală de circa 300 de milioane de lei, va avea o suprafață construită de peste 4.000 de mp, iar suprafața desfășurată de aproape 25.000 de mp.
Va dispune de 15 paturi pentru tratarea pacienților arși, un bloc operator cu 25 de săli de operație, o secție clinică ATI cu 44 de paturi, spații conexe și heliport.
Cristina Bulbescu