Încă nu există cereri pentru centre mobile de vaccinare în Mureș și Harghita

Publicat de MIRELA ROTAR, 20 aprilie 2021, 11:41 / actualizat: 26 aprilie 2021, 7:12
Începând cu această săptămână, capacitatea zilnică de vaccinare la nivel naţional va creşte şi vor deveni funcţionale şi primele 20 de centre mobile de vaccinare.
Acestea deservesc localităţile rurale sau defavorizate, care nu au acces la medic de familie, în baza listei cu persoanele doritoare, întocmite la nivelul primăriilor.
Listele se trimit către direcţiile de sănătate publică şi, ulterior, se alocă un centru de vaccinare sau o echipă mobilă, care va vaccina în cabinete proprii, acolo unde există această facilitate disponibilă.
Zilnic, un centru mobil poate să vaccineze circa 100 de persoane, vor avea prioritate cei mai vârstnici, cei cu boli cronice şi rând pe rând se va vaccina toată populaţia din localitatea respectivă care îşi exprimă acordul.
În județul Mureș deocamdată nu va porni un astfel de centru, a declarat pentru RTM directorul Direcției de Sănătate Publică Mureș, Iuliu Moldovan:
Încă nu vor veni pe județul Mureș, analizăm și vedem dacă vor exista solicitări din partea UAT-urilor sau dacă există zone unde vom putea merge și noi către cetățeni. Oricum sunt doar 20 pe țară, încercăm și la noi, dacă identificăm comunități care vor dori.
În Harghita primăriile nu au fost interesate de această propunere, iar rata de infectare este printre cele mai mici din țară, spune directorul Direcției de Sănătate Publică Harghita, Tar Gyongy:
Noi am fi dorit dar din partea primăriilor și a medicilor de familie există opțiunea mai mult vaccinarea de către medicii de familie, nu au avut o receptivitate prea mare la această variantă, dar nu am abandonat ideea, sperăm să primim în turul doi. Oricum, numărul acestor containere este cam la jumătate din numărul județelor. Noi, fiind printre județele care de o vreme bună suntem în zona verde, deci avem o incidență relativ mică, sperăm să putem beneficia de aceste centre mobile în turul doi. Noi nu prea avem zone neacoperite de medici de familie, iar unul dintre argumente a fost către primării să solicite în primul rând pentru zonele unde nu există medici de familie, zonele izolate.
Centrele de vaccinare mobile vor fi arondate în structurile spitalelor militare de la nivel naţional şi, de acolo, în parteneriat cu direcţiile de sănătate publică, se stabileşte traseul fiecărui centru de vaccinare.
Raluca Creț