În România dezrobirea romilor nu s-a încheiat după 153 de ani.
Publicat de radiomures, 20 februarie 2012, 00:00 / actualizat: 4 martie 2015, 14:40
Este una din concluziile desprinse la dezbaterea de astăzi a Asociaţiei Divers.
Preşedintele Asociaţiei, Korek Maria, a subliniat că şi la ora actuală incluziunea socială romilor este departe de a fi realizată în România, aceştia continuând să fie priviţi ca cetăţeni de mâna a doua.
Actorul de etnie romă Rudi Moca a subliniat că la ora actuală romii nu prea înţeleg libertatea, pe care o confundă cu libertinismul.
Pe de altă parte, Rudi Moca remarcă faptul că romii din Ardeal sunt, în general, mai educaţi şi mai civilizaţi decât cei din celelalte provincii istorice româneşti.
La 20 februarie 1856, în Ţara Românească a fost promulgată Legea pentru desființarea robiei în cazul ţiganilor boiereşti. După un an s-a adoptat o lege similară în Moldova.
În Transilvania (aflată în Regatul Ungariei) statutul romilor era mult mai bun, ei devenind iobagi ai coroanei din anii 1400, pentru care trebuiau să plătească un bir. Asta însemna dreptul de a umbla prin ţară, autonomia internă a cetelor de romi, toleranţa coroanei faţă de ne-apartenenţa la religia creştină, absenţa obligaţiilor militare.
Valeriu Russu