În Mureş, arderile de mirişti reprezintă aproximativ 20% din solicitările către pompieri.
Publicat de radiomures, 4 martie 2011, 00:00
În primele luni ale acestui an s-au înregistrat deja 25 de intervenţii, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU „Horea” Mureş, lt. Liviu Danciu, care a atras atenţia că arderile neautorizate şi nesupravegheate pot fi amendate chiar şi cu 2 500 de lei.
Nerespectarea măsurilor specifice are consecinţe grave asupra comunităţii prin pierderi de vieţi omeneşti, producerea de pagube materiale şi afectarea mediului înconjurător.
Există câteva reguli ce trebuie respectate la igienizarea terenurilor şi utilizarea focului deschis, a precizat purtătorul de cuvânt al ISU „Horea” Mureş, lt. Liviu Danciu:
• În perioadele de caniculă şi secetă prelungită sau pe timp de vânt, arderea miriştilor, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale este interzisă.
• Arderea se execută în locuri care nu permit propagarea focului la fondul forestier/construcţii şi care să nu afecteze reţelele electrice, de comunicaţii, conductele de transport a gazelor naturale, produsele petroliere ori alte bunuri materiale combustibile, asigurându-se supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului după terminarea activităţii.
• Nu se aprinde focul la o distanţă mai mică de 50 de metri faţă de locuinţe şi anexele acestora, 100 de metri faţă de depozitele de furaje, 200 de metri faţă de liziera pădurii.
• Arderea se execută numai pe timp de zi.
• Arderea miriştii, a vegetaţiei uscate, şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul.
Emiterea permisului de lucru cu foc se face prin grija primarului de către şeful serviciului voluntar pentru situaţii de urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.
Adela Moldovan