În caz de abuzuri, angajaţii se pot adresa inspectorilor ITM.
Publicat de radiomures, 4 mai 2011, 00:00
Odată cu intrarea în vigoare a noului Cod al Muncii, fiecare angajat şi angajator trebuie să-şi cunoască drepturile şi obligaţiile.
Nerespectarea unora dintre prevederile legii poate duce la sancţiuni contravenţionale, dar pot ajunge chiar şi pedepse cu închisoarea.
Pentru că şi angajaţii pot fi pedepsiţi pentru muncă „la negru” există pericolul ca aceştia să nu mai denunţe angajatorul. Directorul adjunct al ITM, Eva Man, a declarat, însă, că în cazul unui autodenunţ şi dacă există o colaborare din partea angajatului, acesta poate primi doar un avertisment.
Sesizările pot fi făcute şi anonime la căsuţa poştală de la sediul ITM din Târgu-Mureş, telefonic sau prin reclamaţii directe.
Pentru ca salariatul să fie protejat de abuzuri, angajatorii sunt obligaţi să prezinte fişa postului şi criteriile de performanţă înainte de angajare. În caz contrar angajatorul poate fi amendat, la fel cum se întâmplă şi la neînregistrarea demisiei, a explicat inspectorul ITM, Cristian Todea.
Potrivit noului Cod al Muncii numărul zilelor lucrătoare/săptămână poate fi redus la 4, în caz de activitate redusă a firmei, ceea ce atrage după sine diminuarea salariului.
O altă modificare se referă la prelungirea preavizului în cazul încetării unui contract de muncă, a declarat directorul adjunct al ITM Mureş, Eva Man.
De menţionat că, potrivit noului Cod al Muncii, un angajat poate avea mai multe contracte de muncă la acelaşi angajator, unele pe perioadă determinată sau cu număr limitat de ore şi un altul pe perioadă nedeterminată.
În această săptămână, inspectorii ITM Mureş vor avea mai multe întâlniri cu angajatorii şi cu angajaţii societăţilor comerciale din Mureş. Acestea se pot desfăşura în Târgu-Mureş, Reghin, Sighişoara, Luduş sau Târnăveni, în funcţie de solicitări.
Adela Moldovan