În vreme ce Occidentul ne predă lecții de etică privind transparența financiară, tot Occidentul este cel care încalcă această transparență

Publicat de Corina Muntean, 25 mai 2022, 11:03
În vreme ce Occidentul ne predă lecții de etică privind transparența financiară, tot Occidentul este cel care încalcă această transparență, din ce în ce mai mult. SUA, Elveția și Luxembourg sunt campioane la a ascunde averile persoanelor certate cu legea în alte țări, profitând de aportul financiar intrat în băncile lor pe căi mai mult sau mai puțin legale.
Statele Unite au urcat în vârful clasamentului secretului financiar din anul 2022, ierarhia care clasifică țările complice în a ajuta persoanele să-și ascundă averea, relevă studiul realizat de organizaţia Tax Justice Network, care a repartizat țările în funcție de măsura în care sistemele lor financiare și juridice ajută persoanele și entitățile să ascundă proprietatea asupra activelor. Astfel, pentru persoanele care doresc să își ascundă averea nu există o țară mai utilă decât Statele Unite, constată autorii studiului. Conform acestei măsurători, SUA și-au mărit oferta de secretizare financiară în lume cu aproape o treime din 2020, ceea ce i-a adus cel mai slab rating de când a început clasamentul, în 2009. Tax Justice susţine că înrăutățirea scorului Statelor Unite a fost determinată de refuzul de a face schimb de informații cu autoritățile fiscale din alte țări. Potrivit raportului, dacă autoritățile americane și-ar schimba abordarea în favoarea celei utilizate de alte economii majore, aceasta ar crește cu 40% furnizarea secretului financiar către lume. „Aceste clasament arată modul în care actorii corupți înarmează sistemul nostru financiar împotriva democrației”, a declarat Ian Gary, director executiv al Coaliției SUA pentru responsabilitate financiară și transparență corporativă. De altfel, cinci dintre țările G7 – SUA, Marea Britanie, Japonia, Germania și Italia – sunt responsabile pentru reducerea la mai mult de jumătate a progreselor globale împotriva secretului financiar, potrivit raportului. SUA este urmată în acest clasament de Elveţia, Singapore, Hong Kong, Luxemburg, Japonia, Germania, Emiratele Arabe Unite, Insulele Virgine Britanice (teritorii britanice de peste mări), Guernsey (dependentă coroanei britanice) și G7, denumit clubul ochilor închiși. În acest clasament România se află pe locul 62, imediat după Insulele Man. Republica Moldova nu este inclusă, Rusia se află pe locul 43, iar Ucraina – pe locul 85. Tax Justice Network estimează că o avere în valoare de 10 trilioane de dolari este ascunsă în străinătate. Aceasta reprezintă de peste 2,5 ori valoarea tuturor bancnotelor în dolari și euro care circulă în prezent în lume. Iată cum, sub umbrela oficială a luptei împotriva corupției, un club mic de țări bogate care stabilesc regulile globale în materie de finanțe și taxe este cel mai responsabil pentru facilitarea secretului financiar și a abuzurilor fiscale.
Indicele de secretizare financiară evaluează sistemul financiar și juridic al fiecărei țări. Un scor de 0 reprezintă transparență totală, iar un scor de 100 înseamnă secretizare totală. Punctajul de secretizare este apoi combinat cu volumul de servicii financiare pe care țara le furnizează nerezidenților pentru a determina gradul de secretizare financiară pe care îl oferă lumii. În general, secretul financiar global continuă să se micșoreze, atestând o reducere cu 2% a practicilor de secretizare financiară în 2022.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.