În unele situații, mai ales în piețe dezvoltate, este mai bine pentru activitatea sau afacerea ta să închiriezi tehnologia de lucru decât să o cumperi

Publicat de Corina Muntean, 12 octombrie 2022, 11:09
Acest lucru e cu atât mai valabil cu cât vorbim despre noua tehnologie de stocare a datelor. Piaţa globală de cloud computing va urca spre 500 de miliarde de dolari, în acest an, fiind în creștere exponențială, conform unui studiu. O oportunitate care poate fi speculată în profit de firmele din domeniu.
Piaţa globală de cloud computing va ajunge, în acest an, la o valoare de aproape 484 miliarde de dolari, de la circa 369 miliarde de dolari, cât valora în 2021. Previziunile pentru 2023 arată însă o creștere fulminantă a afacerii, ce va depăşi 1,5 trilioane de dolari, reiese dintr-o analiză realizată de platforma de investiţii, eToro. Pe fondul acestor estimări, rata de creştere anuală compusă a acestei pieţe ar urma să fie de 15,7%. ‘Simplificând, cloud computing este furnizarea de servicii de calcul prin intermediul internetului. Aceasta presupune stocarea şi accesarea datelor şi programelor online, în loc de a le stoca pe un server local sau pe un hard disk.
Unul dintre principalele avantaje ale cloud computing-ului este acela că sporeşte mobilitatea. Dar pentru a funcţiona, cloud computing are nevoie de centre de date uriaşe care consumă multă energie electrică’, explică analistul eToro, Bogdan Maioreanu. Ideea este să cum combini oportunitatea serviciilor tehnologiei cloud cu soluții eficiente energetic și ieftine de furnizare a energieie pentru aceste centre de date. Conform Agenţiei Internaţionale pentru Energie, în 2021, consumul global de energie electrică al centrelor de date a fost de 220-320 TWh, echivalentul a aproximativ 0,9 – 1,3% din cererea finală de energie electrică la nivel mondial.
La rândul său ‘mineritul’ de criptomonede a consumat anul trecut circa 0,5 % din cerea finală mondială de energie electrică. De asemenea, la nivel global, reţelele de transmisie de date au consumat, în intervalul analizat, între 1,1% şi 1,4% din consumul global de energie electrică (260-340 TWh). Bogdan Maioreanu anticipează că situaţia actuală ar putea crea o penurie de capacitate a centrelor de date în viitorul apropiat.
Cererea de servicii oferite de centrele de date este în creştere, determinată de tehnologiile digitale emergente, cum ar fi blockchain şi machine learning. De asemenea, se preconizează că traficul de date mobile va continua să crească rapid, de patru ori până în 2027. Evoluţia aplicaţiilor bazate pe inteligenţă artificială, cloud computing, cloud gaming, streaming live şi conferinţe crește cererea de capacitate a centrelor de date.
Aceste perspective, combinate cu o scădere recentă a valorii de piaţă pentru companiile din industria de cloud computing, ar putea crea oportunităţi interesante pentru investiţii, spune acesta. Este și motivul pentru care marile companii tehnologice (precum Microsoft, IBM (IBM), Oracle (ORCL), Adobe (ADBE), Amazon, Google (GOOG), Alibaba (BABA) şi UiParth (PATH) propun clienţilor lor soluţii cloud şi investesc în dezvoltarea tehnologiilor aferente.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.