În ultimii 5 ani numărul sesizărilor disparițiilor de copii aproape s-a dublat

Publicat de Corina Muntean, 27 mai 2020, 15:36
Organizația Salvați Copiii avertizează din nou asupra crizelor prin care trec copiii aflați în situații vulnerabile.
În ultimul an s-au făcut peste 6.000 de sesizări privind dispariții de copii, aproape 1.500 având vârsta cuprinsă între 10 și 14 ani.
În topul zonelor cu cele mai multe plecări se află Bucureștiul, Constanța, Iași și Bistrița-Năsăud, în general zone din care părinții pleacă frecvent la muncă în străinătate.
În paralel au crescut și cazurile de copii găsiți, a declarat pentru Radio Târgu Mureș coordonatorul Programului Salvaţi Copiii Romania, Mihaela Dinu:
Ca și raportare de sesizări, în ultimii 5 ani s-a dublat numărul acestora însă, în același timp, s-au și găsit mai mulți copii din anii precedenți. Copiii pleacă pe străzi, ajung practic să fie vulnerabilizați în stradă, sunt cazuri în care pleacă din centrele de ocrotire, aici vorbim de plecări repetate atunci când copiii pleacă pe perioade determinate sau nedeterminate și se reîntorc, dar aceleași situații le regăsim și în familie.
Cauzele care îi determină pe copii să plece de acasă sunt numeroase, a precizat Mihaela Dinu:
Vorbim de neglijare, lipsă de supraveghere din partea adulților responsabili, abuz asupra copiilor, fizic sau emoțional, lăsarea lor în grija bunicilor sau a altor rude, atunci când aparținătorii pleacă la muncă în străinătate, blocaj în comunicare și, de aici, situații dificile, abandon școlar, situație economică precară a familiilor.
Datele furnizate de Federația Europeană pentru Copilul Dispărut și Exploatat Sexual (Missing Children Europe), centralizate la nivel european, arată contextele dramatice în care ajung copiii dispăruţi, astfel că la fiecare două minute este raportată dispariția unui copil.
Raluca Creț