În Transilvania, turismul oenologic şi gastronomic poate începe la Sighişoara

Publicat de radiomures, 29 iulie 2016, 14:21
Din această săptămână la poalele cetăţii Sighişoara funcţionează prima vinotecã profesională din Transilvania și a 2-a din țară, amenajată dupã modelul celor din Occident.
Până acum aproximativ cinci ani, iubitorii de vinuri premium din România erau nevoiți să călătorească în străinătate pentru a practica ceea ce se cheamă turism viticol sau oenologic, dar în ultima perioadă pot face acest lucru și la noi în țară. În ultimii ani se investește tot mai mult în realizarea de crame și de localuri specializate pregătite să ofere servicii în acest domeniu.
Din această săptămână la Sighișoara funcționează un astfel de local care este în același timp și vinotecă și bistro, care funcționează după conceptul wine & bar, după cum ne spune d-l Cristian Podar, director general al firmei Castel Vinum care deține localul:
Marinela Ardelean este expert în vinuri atestat în Franța și Italia, este profesoară la Italian Chef Academy din Roma, dar și autoarea primului ghid de vinuri din România. În opinia sa vinul de calitate poate reprezenta mult mai mult decât o simplă băutură, iar România poate devein nu doar un important producător de vinuri premium, ci și un jucător important pe piața turismului oenologic:
Așadar vinul poate spune multe despre istoria și despre cultura noastră. Ceea ce mă duce cu gândul la o celebră zicere despre vin atribuită lui Alexandru cel Mare. Ea sună așa: „Când sorbiţi vinul din cupe amintiţi-vă că beţi din sângele viţei de vie, puterea pamântului şi eternitatea soarelui.”
Sorin Șchiopu