În timp ce firmele românești se prăbușesc, în vestul Europei mediul economic are motive de sărbătorit
Publicat de Corina Muntean, 12 ianuarie 2022, 11:14 / actualizat: 16 ianuarie 2022, 12:16
Peste 11 mii de firme și-au suspendat activitatea în cursul anului trecut în România, majoritatea din cauza crizei provocată de pandemie. Dar, în timp ce firmele românești se prăbușesc, în vestul Europei mediul economic are motive de sărbătorit.
Al doilea an pandemic, a adus noi provocări pentru mediul de afaceri românesc, iar cifrele de la finele lui 2021, nu arată deloc bine. Avem un număr foarte mare de societăți care au pus lacătul pe ușă, în timp ce multe din statele europene au, dimpotrivă, motive de bucurie. Liderii politici pot jubila iar patronii și managerii de firme pot ciocni șampanie, pentru că economia din zona euro duduie. Activitatea economică în zona euro pare că începe să depășească provocările pandemice, dar și pe cele din lanțurile de aprovizionare. Întreruperile provocate de pandemia de coronavirus, alături de lipsa şoferilor de tir, au dus la un deficit de producţie, fabricile confruntându-se cu lipsa materiilor prime necesare în ultimele luni. Dar atenuarea problemelor din lanţurile de aprovizionare a dus la o scădere semnificativă a presiunii preţurilor. Indicatorul Composite Purchasing Managers (PMI) în zona euro, care măsoară activitatea în industrie și sectorul serviciilor, a scăzut doar puțin, la 58 de puncte în decembrie, de la 58,4 puncte luna precedentă, conform datelor companiei Markit, cu sediul la Londra. Indicele care măsoară producția, perceput ca un indicator al viabilității economiei, s-a menținut la 53,8 în decembrie, similar cu nivelul din noiembrie. Cele mai recente date arată o îmbunătățire a situației, apreciază Joe Hayes, economist la IHS Markit. Dacă fabricile occidentale au beneficiat de pe urma atenuării perturbărilor din lanţurile de aprovizionare şi a nivelului record al aprovizionării cu materii prime, nu se poate spune același lucru de cele din România. Pentru mediul de afaceri, care reprezintă principalul motor al economiei, nu sunt cuvinte de laudă cu privire la performanțele pe 2021. A fost un an dificil, iar acest lucru se vede în raportul de final de an de la Oficiul Naţional al Registrului Comerţului (ONRC). Conform datelor furnizate, în primele 11 luni din 2021, numărul firmelor care şi-au suspendat activitatea a fost de 11.604. Capitala deține supremația în clasamentul regiunilor cu numărul celor mai multe firme închise, după primele 11 luni ale anului curent. Pe locurile următoare se situează judeţele Cluj, Bihor şi Constanţa, majoritatea fiind cu număr crescut de firme care și-au suspendat activitatea. De asemenea, cele mai mari creşteri ale numărului de suspendări s-au înregistrat în judeţele Mehedinţi (cu un număr aproape dublu de suspendări față de 2020) Ialomiţa (plus 84,62%) şi Gorj (plus 78,57%), în timp ce scăderi ale numărului de suspendări au fost consemnate doar în Alba, Satu Mare, Harghita şi Cluj.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.