În Târgu-Mureș, lipsește inițiativa de a se crea o echipă pentru îngrijirea paliativă

Publicat de radiomures, 9 octombrie 2015, 19:14 / actualizat: 9 octombrie 2015, 21:15
Este constatarea făcută, ieri, de președintele Comisiei de Îngrijiri paliative din Ministerul Sănătății, dr. Daniela Moșoiu, la inaugurarea celei de-a XVI-a Conferințe Naționale de Îngrijiri Paliative de la Târgu-Mureș.
Există o legislație în România care acoperă așa-numitul control a durerii, însă nu există o coerență legislativă și de sistem la nivel național.
În Tîrgu-Mureș, la fiecare sută de mii de locuitori ar fi nevoie de 10 paturi de îngrijiri paliative, la fiecare 20 de mii de locuitori e nevoie de o echipă complexă de asemenea îngrijiri la domiciliu. Undeva pe hârtie, există aici câteva paturi în spitalul de Oncologie care nu sunt funcționale, doar la un spital privat există asemenea paturi. Există la Tîrgu-Mureș o dorință de a se dezvolta acest domeniu, există 10 doctori pregătiți, dar lipsește partea de inițiativă, fie din domeniul neguvernamental fie din cel public, de a pune aceste eforturi în crearea unei echipe.
Profesor dr. Despina Baghiu, de la UMF Tîrgu-Mureș, s-a perfecționat în acest domeniu postuniversitar, pentru că la facultatea de medicină cunoștințele despre paliație nu se predau.
Ea a precizat că, chiar dacă Tîrgu-Mureșul nu are un serviciu constituit de tip Hospice, UMF a fost printre primele universități din țară care a introdus, din 2006, supraspecializări prin cursuri opționale de îngrijire paliativă la studenți.
Nu avem un serviciu de tip Hospice constituit, dar din 2006 am fost printre primele universități din țară care am avut cursuri opționale pentru îngrijirea paliativă la studenți. Asta datorită faptului că am reușit să mă interesez de acest lucru și să-mi fac o competență pentru că în facultatea de medicină nu primim aceste cunoștințe privind îngrijirea paliativă.
Decanul facultății de medicină de la UMF Tîrgu-Mureș, Monica Tarcea, a recunoscut că paliația este un domeniu greu de gestionat, pentru că implică, pentru studenți, a se obișnui cu ideea de sacrificiu pentru cei aflați în suferință.
Să nu uităm cât de importantă este și prevenția dar și, când este vorba de terapie, e important să reușim să formăm aceste echipe de lucru care vizează și medical și asistenta și nutriționistul și psihologul. Fiecare să vină cu experiența și informațiile pe care le are, în ajutorul pacientului.
Conferința Națională de Îngrijiri Paliative se desfășoară la Târgu-Mureș în perioada 8-10 octombrie și abordează teme precum situația actuală a paliației în România, îngrijirile paliative pediatrice sau comunicarea cu pacientul incurabil și familia sa.
De asemenea, se dezbate abordarea interdisciplinară a paliației, respectiv formarea de echipe de medici, asistenți medicali și sociali, psihologi și preoți.
Vali Russu
Foto: politicidesanatate.ro