În Siberia, cu 10 grade mai cald în iunie

Publicat de MIRELA ROTAR, 9 iulie 2020, 12:40 / actualizat: 29 iulie 2020, 9:42
Temperaturile în zona arctică au o rată de creștere mai mare decât media globală și oferă condiții ca incendiile de vegetație să se răspândească, ceea ce contribuie la sporirea emisiilor de carbon.
O echipă internațională de cercetători a descoperit că astfel de temperaturi record s-ar fi produs mai rar decât o dată la 80.000 de ani fără schimbările climatice cauzate de omenire. Potrivit lui Carlo Buontempo, directorul Serviciului pentru Schimbări Climatice din cadrul Copernicus, ceea ce este îngrijorător este faptul că Arctica se încălzeşte mai repede decât restul lumii.
Căldura excepţională a absorbit umiditatea din pământ, de-a lungul vastei păduri boreale şi a tundrei, alimentând incendiile de vegetaţie care s-au intensificat de la mijlocul lunii iunie.
Mark Parrington, cercetător principal la Copernicus, a declarat: „Temperaturile mai ridicate şi condiţiile mai aride de la suprafaţă oferă condiţii ideale pentru ca aceste incendii să ardă şi să persiste atât de mult pe o suprafaţă atât de mare”.
Emisiile de dioxid de carbon rezultate în urma incendiilor de vegetaţie din regiune luna trecută au fost estimate la 59 de megatone, comparativ cu 53 de megatone anul trecut, potrivit UE.
Dana Boieriu