În școlile din România lipsește educația rutieră
Publicat de Hategan Raul, 28 iulie 2022, 20:57
Acesta este și motivul pentru care Fundația Comunitară Mureș împreună cu organizații din Ungaria, Marea Britanie și Slovenia, au derulat programul de educație rutieră SAFE4CYCLE dedicat elevilor din clasele IV – VII.
Scopul acestui program a fost de a-i învăța pe copii regulile de circulație într-un mod interactiv, prin teste de îndemânare și situații reale de trafic.
După 7 ani și finanțări de peste 100.000 de euro, programul ”Academia velo” a Fundației Comunitare Mureș a reușit să impulsioneze doar în câteva localități din țară în educația rutieră a copiilor.
Fundația a dezvoltat manuale pentru instructori și caiete de lucru pentru elevi, tipărite și online, însă sunt probleme de legislație, de infrastructură pentru biciclete și de extindere a educației rutiere în școli, a explicat directorul executiv al Fundației, Gal Sandor:
Legislația nu permite circulația copiilor sub 14 ani. Dorim ca educația rutieră să fie materie opțională în școli. Vom continua să extindem proiectul la nivel județean, ikar în cursul prezentărilor făcute în țară, am văzut că au apărut în ultima perioadă foarte multe inițiative la nivel local ale organizațiilor, care au activități de educație rutieră pentur copii. Am dori să-i ajutăm cu expertiza noastră, să formăm cât mai mulți instructor și ar fi bine să standardizăm educația rutieră.
Platforma https://safe4cycle2.com/ro/login poate fi accesată gratuit și oferă informații ce pot fi ușor integrate în programe educaționale rutiere pentru copii.
În afară de finanțările sporadice pe diverse proiecte precum Erasmus, ca și cele ce vin de la autoritățile locale, educația rutieră pentru copii mai poate fi finanțată și prin intermediul Fondului de Mediu.
Valeriu Russu