În satele din România, unul din zece copii merge flămând la culcare

Publicat de radiomures, 13 martie 2017, 19:41
În plus, jumătate dintre părinți nu le pot oferi copiilor o dietă minim acceptabilă.
Cifrele sunt cuprinse într-un studiu realizat de organizația World Vision Romania.
Problema este că decalajele dintre sate și orașe cresc de la an la an în România, spune directorul executiv a Fundației, Daniela Buzducea:
Când distanța depășește 20 de km de cel mai apropiat oraș, se micșorează șansele copiilor de a avea oportunități de dezvoltare egală cu a copiilor de la oraș. 70 la sută dintre părinți spun că nu pot să ofere o dietă acceptabilă. Rezultatele studiului sunt deosebit de importante pentru decidenții politici, cărora le solicităm să continue să investească în programe de tip școală după școală, în care copiii să aibă acces la o masă caldă. Într-adevăr, avem ”pungi de sărăcie” și la periferia aproape fiecărui oraș mare – și pentru aceste familii sunt esențiale astfel de programe.”
După creșterea pensiilor, vârstnicii nu mai reprezintă categoria cea mai săracă. Locul pensionarilor a fost luat de familiile cu mai mulți copii. Datele arată că în România riscul de sărăcie este cu puțin peste 40 la sută, iar în cazul copiilor de peste 50% din populație.
Președintele Rețelei naționale a prestatorilor de servicii pentru persoane cu dizabilități DIZABNET, Andreia Moraru, crede că situația poate fi îmbunătățită doar dacă statul intervine în calitatea serviciilor, mai ales în zona rurală:
În zona rurală nu există profesioniști, comunele nu au bani să angajeze, oameni precum mediatorul sanitar sau asistentul social. Școlile nu se simt suficient de responsabile pentru situația acestor copii provenți din familii sărace, și nu au în evidență faptul că au copii în zona lor care nu fac școală, și așa se pierd generații. În acest moment legislația este relativ bună, însă este o problemă de finanțare a serviciilor, deci în jurul copilului din familie săracă să fie un lanț de servicii care să-l în fiecare pas al său.”
Mureșenii cred că situația este urmarea faptului că resursele nu sunt alocate corect, mărind astfel discrepanța între săraci și bogați.
Studiul World Vision România cuprinde date și despre consumul de alcool și tutun în rândul copiilor și adolescenților precum și despre abandonul școlar ori accesul la asistență medicală din mediul rural.
Valeriu Russu