În România, turismul se reinventează chiar în vreme de pandemie

Publicat de Corina Muntean, 14 octombrie 2020, 18:26 / actualizat: 14 octombrie 2020, 22:32
O companie românească de arhitectură navală propune două concepte de hoteluri plutitoare pentru Delta Dunării. Acest gen de cazare este larg răspândit în alte țări, iar circa 15 % din turiști care vizitează zona sunt de peste hotare. În cursa pentru a oferi cea mai bună experiență de vacanță turiștilor, marile lanțuri hoteliere au plusat tot mai mult în ultimii ani. Clădirile au devenit tot mai înalte, piscinele sunt amplasate în cele mai neobișnuite locuri și da, acum avem și hoteluri subacvatice.
Dar v –ați gândit vreodată să vă petreceți sejurul pe un hotel plutitor? Ei bine, acum există acum hoteluri plutitoare în lume care se mișcă ca o navă în croazieră. Avem și noi românii așa ceva. Dar, pentru a ieși din conformitate, GLO Marine, o companie românească de arhitectură navală, propune două concepte de hoteluri plutitoare de 4 stele destinate operatorilor turistici din Delta Dunării sau din alte zone cu apă din România. Hotelurile au o lungime de aproximativ 40 m şi o lăţime de 9,5 m şi pot acomoda până la 28 de pasageri şi un echipaj permanent de 4 persoane. Ambele concepte au pe puntea principală 12 camere duble cu baie proprie (16 mp) şi un apartament cu două camere pentru 4 pasageri (36 mp). Toate camerele au balcon, sunt dotate cu mobilă modernă cu comenzi inteligente şi console pentru controlul luminilor, televizorului şi aerului condiţionat. Pe puntea intermediară se află un restaurant cu terasă, iar pe cea exterioară sunt amenajate un bar, două jacuzzi, zona de şezlonguri şi zona de lounge. Practic, conceptul oferă un spaţiu ideal pentru o familie sau un grup de prieteni care caută să petreacă o vacanţă departe de aglomeraţie.
Designul hotelurilor este integrat în natură, iar acestea includ materiale eco şi sustenabile, energie regenerabilă, panouri solare, waste management etc. Mai mult, pentru a reduce nivelul de zgomot şi emisii, compania le propune cumpărătorilor varianta de propulsie hibridă.
Conform datelor prezentate de companie, în ultimii ani, turismul în Delta Dunării a urmat o tendință ascendentă. În 2018, activitatea turistică din Delta Dunării a avut o creştere record, cu aproximativ 70% mai mare faţă de 2017. În 2019, cifrele au păstrat o creştere generală, de 2%, dar cu o scădere a numărului de turişti străini: 168.412 persoane, din care 147.735 români şi 20.677 străini.
În Deltă mai există hoteluri plutitoare, doar că sunt de concepte mai vechi. În total sunt circa 36 de hoteluri plutitoare, cu aproximativ 700 locuri de cazare. Cel mai vechi are 24 de ani şi cel mai nou 5 ani, conform Asociaţiei de Management al Destinaţiei Turistice Delta Dunării.
Dacă se vor și găsi tour-operatori să investească în noile concepte de hoteluri plutitoare propuse de GLO Marine, turismul în Deltă va căpăta o nouă dimensiune, relansând competiția.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Târgu Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.