În România sunt 39 de şcoli, săli de sport sau laboratoare încadrate în categoria de risc seismic 1
Publicat de Rotar Mirela, 22 februarie 2023, 07:48
În România sunt 39 de şcoli, săli de sport sau laboratoare încadrate în categoria de risc seismic 1, însă doar în jumătate dintre acestea se desfăşoară în prezent activităţi cu elevii.
Consolidarea şi reabilitarea lor se va face cu prioritate printr-un program ce va fi analizat, astăzi, în primă lectură, în şedinţa de guvern.
În acelaşi timp, ministerul Educaţiei şi autorităţile locale trebuie să găsească până vineri soluţii pentru mutarea copiilor în spaţii sigure.
Şcolile, spitalele şi clădirile publice care prezintă risc crescut în caz de cutremur trebuie reabilitate şi consolidate cu prioritate, spunea premierul Nicolae Ciucă, iar toţi cei care îşi desfăşoară activitatea în aceste instituţii trebuie să fie în siguranţă.
Potrivit ultimelor informaţii oferite de sistemul informatic integrat al învăţământului, sunt 39 de clădiri aparţinând unităţilor de învăţământ în acest moment încadrate în categorii de risc seismic 1, iar în 21 dintre acestea se desfăşoară în prezent activităţi şcolare. 15 au destinaţia fie de săli de clasă, laboratoare, cămine, fie săli de sport.
Ministrul Educaţiei, Ligia Deca, a explicat că o parte din inspectorii şcolari din judeţele în care se află clădiri încadrate în clasa de risc seismic 1 şi în care se desfăşoară activităţi didactice au anunţat că deja au fost identificate soluţii pentru relocarea elevilor. Ea a mai spus că din cele 118 clădiri declarate de conducerile unităţilor de învăţământ ca fiind cu probleme, unele au urmat deja programe de consolidare, iar altele sunt în prezent în conservare, nefiind folosite. Practic, până vineri, Ministerul Educaţiei trebuie să vină cu soluţii în sprijinul autorităţilor locale, astfel încât elevii să poată fi mutaţi în clădiri sigure.
Mai mult, premierul spunea că şcolile şi instituţiile de învăţământ cu probleme, potrivit expertizărilor realizate, vor intra cu prioritate într-un proces de consolidare şi reabilitare printr-un program guvernamental ce va fi promovat printr-o ordonanţă de urgenţă ce se va afla miercuri în primă lectură pe masa executivului. Şi, tot în şedinţa de miercuri, se va face o primă evaluare a cadrului legislativ pentru a eficientiza procedurile legale în cazul clădirilor expuse riscului seismic:
Obiectivele prioritare în acest moment sunt elementele de infrastructură din Ministerul Educaţiei, respectiv şcolile şi celelalte clădiri unde se desfăşoară procesul de învăţământ, precum şi spitalele şi clădirile publice unde îşi desfăşoară activitatea un număr mare de persoane.
Prezent la reuniunea Comitetului interministerial pentru analiza riscului seismic, ministrul dezvoltării, Cseke Attila, a precizat că a dispus deja deplasarea în judeţul Gorj a doi experţi care să evalueze cât mai repede clădirile afectate şi pagubele produse.
Cseke Attila:
Am cerut ca astăzi (n.r. – marţi), cât mai rapid posibil, să avem o evaluare a pagubelor produse, respectiv pe cât posibil, astăzi să închidem la nivel judeţean cu o hotărâre a comitetului judeţean pentru situaţii de urgenţă.
De asemenea, ministrul dezvoltării a mai spus că luni s-a încheiat şi apelul de proiecte pentru consolidare, depuse pentru a primi finanţare prin noul program iniţiat de executiv.