În România se efectuează sub o treime din numărul de operații pe cord necesare
Publicat de Corina Muntean, 5 aprilie 2018, 12:14
Motivul este subfinanțarea domeniului cardiovascular. Semnalul de alarmă a fost tras de prof. dr. Horațiu Suciu de la Institutul Inimii din Tîrgu Mureș, cu ocazia aniversării a 45 de ani de la prima operație pe cord deschis realizată în Mureș:
Conform calculelor statistice, în România ar trebui să se efectueze undeva în jur de 12.000-14.000 de operații și se efectuează în jur de 4.000, deci sub o treime sunt finanțare. În Ungaria se efectuează aproximativ 8.000 de operații pe cord deschis. Consider că este o problemă și nu putem să o ignorăm. Pacineții români mor de boli cardiovasculare, consider că acest lucru trebuie să se regăsească și în finanțare și în strategia forurilor care ne conduc.”
Șefului secției Chirurgie Cardiovasculară Adulți și Copii, dr. Horațiu Suciu mai spune că programele de finanțare ale Ministerului Sănătății și Casei Naționale de Asigurări de Sănătate ar trebui îndreptate spre bolile care fac cele mai multe victime în România:
Există în continuare, în domeniul bolilor cardiovasculare o mare rămânere în urmă în privința numărului de servicii medicale care se pot oferi în contextul în care bolile vasculare reprezintă cauza de mortalitate nr. 1 în România: 57% dintre români decedează printr-o boală vasculară sau cardiacă și în continuare serviciile medicale în acest domeniu sunt mult sub nevoile reale.”
Și în domeniul cardiochirurgiei pediatrice, incidența cazurilor depășește cu mult numărul de intervenții efectuate anual. În România se operează într-un an aproximativ 300-350 de copii, dar datele statistice arată că nevoia reală ar fi de 1.000 de intervenții chirurgicale la copii.
Marcela German