În România, numărul copiilor abuzați crește în fiecare an, în condițiile în care se înregistrează tot mai puține nașteri
Publicat de Andrei Borz, 21 ianuarie 2023, 14:12 / actualizat: 23 ianuarie 2023, 8:40
Organizația Salvați Copiii atrage atenția asupra etapelor prin care abuzatorul preia controlul asupra victimei, de la manipularea emoțională, până la abuzul sexual agravant și controlul exercitat asupra victimei.
Psihologul Mihaela Dinu, de la organizaţia neguvernamentală, spune că agresorii apelează la adevărate strategii pentru a găsi şi vulnerabiliza copiii, cu predilecţie fetele. Ea a explicat că manipulatorul emoţional se prezintă drept o persoană înţelegătoare şi empatică faţă de victimă, îi promite că o va proteja dacă aceasta îi rămâne apropiată, iar, dacă această strategie nu reuşeşte, abuzatorul induce frica, recurge la ameninţări şi violenţă fizică.
Dacă în ceea ce privește cazurile de abuz fizic și emoțional, repartiția pe sexe este comparabilă, în cazurile de abuz sexual vorbim preponderent de fete. Astfel, dintre cele 1.143 de cazuri, 1.001 au fost abuz sexual asupra fetelor, iar în cazurile de exploatare sexuală, în 30 de cazuri dintre cele 34, victimele au fost fete. Pentru ca situația să se amelioreze este nevoie de implicarea întregii societăți.
În comparaţie cu micuții fără istoric de abuz, cei abuzaţi fizic prezentau aproximativ de trei ori mai mult riscul de a suferi de o tulburare de dispoziţie şi de până la patru ori mai mult riscul de a avea o tulburare de anxietate.