În România lipsește prevenția în medicina dentară

Publicat de Corina Muntean, 20 martie 2019, 16:36
Este constatarea pe care o fac de peste 20 de ani stomatologii, iar acum este mai actuală ca oricând, spun specialiștii.
În plus, gratuitățile lunare oferite de Casa de Asigurări de Sănătate copiilor de până la 18 ani ajung pentru o singură intervenție stomatologică.
Semnalul de alarmă a fost tras astăzi, de „Ziua Mondială a Sănătăţii Orale”.
Președintele Colegiului Județean al Medicilor Dentiști Mureș, dr. Mirela Gaston, a avut luna trecută o întâlnire cu conducerea CAS Mureș, pentru a găsi soluții de creștere atât a sumei asigurate, cât și a prețurilor materialelor:
Ceea ce lipsește este implicarea statului în asistența dentară. Singurul lucru benefic este gratuitatea pe care o au copiii până la 18 ani, plătită de Casa de Asigurări de Sănătate. Dar medicii primesc un plafon insuficient pentru a putea trata într-o lună mai mult de 4-5 copii, poate 20-30 la sută din tineri. Cu costurile legate de materiale nu-ți acoperi tot ce înseamnă consumabil per pacient, care îmi vine uneori cu același dinte de 5-6 ori dar Casa de Asigurări îmi decontează un singur serviciu, iar eu sunt în pierdere.”
Referitor la educarea populației, sunt diverse inițiative izolate, ale unor companii, ONG-uri, studenți și elevi voluntari, dar nu există o coordonare și o finanțare unitară națională. Cel mai mult au de suferit mureșenii din zonele rurale, spune Mirela Gaston:
Sunt diverse inișiative, chiar un grup din Norvegia a derulat un program de vreo 1000 de copii din mediul rural. Noi, ca și Colegiu al Medicilor am încercat o colaborare cu Universitatea, deci ar fi modalități, dar până la urmă totul se învârte în jurul persoanelor care să facă acest lucru, și motivarea lor. După anii 90 s-a distrus tot ce a fost bun și acum sunt niște încercări din acestea bâlbâite, pentru că este vorba de investiții. Am încercat să ne gândim chiar și la consiliile locale, la primării.”
În ce privește urgențele medicale, inclusiv cele de noapte, la Tg. Mureș s-a reușit crearea unui cabinet la SMURD, singurul din întreg județul.
Valeriu Russu