În România există 1.900 de întreprinderi sociale atestate, dar aproximativ 20% dintre angajaţi sunt persoane vulnerabile

Publicat de MIRELA ROTAR, 3 iunie 2021, 17:29
Reprezentanţii Ministerului Muncii şi Protecţiei Sociale consideră că actuala Lege a economiei sociale, care are ca scop rezolvarea unor probleme sociale cu care se confruntă comunităţile, ar trebui schimbată.
Aproape 1.000 de firme de economie socială au fost acreditate în ultimul an în România, iar 14 dintre acestea sunt din județul Covasna și au diverse domenii de activitate, de la fabricarea produselor alimentare și mobilier până la peisagistică, plasarea forței de muncă și activități recreative. Máté Zoltán, din municipiul Târgu Secuiesc, şi-a propus să ofere servicii de cazare și vacanțe familiilor vulnerabile și copiilor din medii defavorizate, iar pentru acest proiect a obținut 100.000 de euro din fonduri europene.
Secretarul de stat în Ministerul Muncii și Protecției Sociale, Makkai Péter, e de părere că în România sunt prea puține întreprinderi sociale, dar nu neapărat numărul acestora este problema, ci faptul că au prea puțini angajați, în special din grupul țintă, cel al persoanelor vulnerabile.
Acesta a declarat că Ministerul Muncii lucrează la un proiect de îmbunătățire a Legii economiei sociale, astfel încât să vină cu adevărat în sprijinul persoanelor vulnerabile.
Makkai Péter:
Trebuie să facem un cadru legal, care el duce în făgaşul lui normal. Normal înseamnă că servește comunitatea, deci e o formă de serviciu social şi pe de altă parte, creează locuri de muncă pentru persoane vulnerabile. Până când aceste două lucruri nu sunt realizate, nu putem vorbi de o economie socială sănătoasă.