În România, avansul economic al ultimilor ani s-a baza pe consum

Publicat de Corina Muntean, 14 aprilie 2020, 11:00 / actualizat: 9 august 2020, 12:11
Cererea tot mai mare a antrenat creşterea serviciilor, a comerţului şi mai ales acoperirea producţiei necesare. De aceea, acum, în perioada de criză, când toate aceste subdomenii economice s-au prăbuşit literalmente, subvenţionarea comportamentului de consum, a devenit o prioritate guvernamentală în încercarea de a evita o recesiune puternică şi de durată.
În lipsa unor soluţii europene comune la problemele aduse de pandemie, fiecare stat membru va trebui să gândească un plan naţional de redresare economică, adaptat particularităţilor economiei sale. Coloana vertebrală a economiei româneşti este consumul, iar, pentru a evita o recesiune puternică sau pentru a contribui la revenirea din recesiune, prioritatea ar fi subvenţionarea comportamentului de consum până la normalizarea situaţiei. Afirmaţia îi aparţine lui Dimitrios Goranitis, partener servicii de risc şi reglementare în cadrul Deloitte România. Iar singurul mod în care poate fi evitat şocul unui blocaj la nivel global constă în aruncarea unui ”colac de salvare” întregului sistem, până când acesta poate funcţiona din nou. Modul de intervenţie trebuie să fie substanţial, imediat şi decisiv, susţine expertul, care face un paralelism cu criza economică din 2008. Conform analizei de specialitate, pentru majoritatea statelor europene, cea mai populară soluţie pare să fie o serie de planuri de salvare a companiilor. Ceea ce nu se aplică neapărat României. Ne place sau nu, coloana vertebrală a economiei locale este consumul. Capacitatea României de a-şi controla moneda, avantajul competitiv al forţei de muncă ‘ieftine’ şi, cel mai important, modelul economic bazat pe consum – au dus economia României de la un PIB de 38 de miliarde de USD în 2000, la 250 miliarde de USD în 2019, confom datelor Băncii Mondiale. Acest model necesită o soluţie bazată pe consumator, mai degrabă decât una bazată pe corporaţii, apreciază Dimitrios Goranitis. De aceea, planul ar fi ca Guvernul României să menţină puterea de cumpărare a individului, modelul său de consum şi starea sa de spirit. În acest fel, bazat pe consumator şi consum, va putea susţine şi sănătatea financiară a corporaţiilor, precum şi a afacerilor locale medii, mici şi ale micro-companiilor. Cum s-ar putea realiza acest lucru? Printr-un program de reducere a impozitului pe venit, credite oferite de bănci persoanelor fizice la dobânzi preferenţiale şi activarea posibilităţii statului de a finanţa direct. Totuşi, în cazul unor astfel de măsuri, statul trebuie să se asigure că, înainte de toate, cetăţenii sprijină businessurile locale prin cheltuielile pe care le fac. Apoi, pe măsură ce economia globală îşi revine, exporturile României bazate pe resursele naturale şi pe forţa de muncă ieftină și bine pregătită vor contribui din nou la economie şi vor reduce subvenţiile de stat, arată analiza consultantului Deloitte România.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg.Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.
sursa: www.agerpres.ro