În prima zi a noului an calendaristic, creştinii îl serbează pe Sf. Vasile cel Mare
Publicat de Corina Muntean, 1 ianuarie 2018, 09:31
Sf. Vasile episcopul Cezareii, este unul dintre cei mai importanti părinţi ai bisericii bizantine şi totodată unul dintre cei mai mari teologi creştini.
El s-a născut în Pont în secolul IV şi a murit în ziua de 1 Ianuarie 379.
În timpul vieţii sale, Sf Vasile a depus un efort enorm în organizarea Bisericii şi a luptat pentru drepturile clerului, totodată punând un mare accent pe temeinica pregatire canonică şi spirituală a preoţilor.
Sf. Vasile a acordat, de asemenea, o mare atenţie păturii sărace şi celor oprimaţi, iniţiind nenumarate acte de caritate.
Preotul ortodox din Tg Mureş, Silviu Negruţiu:
Sfântul Vasile cel mare este ce în mod cu totul și cu totul concret, a stabilit imaginea bunului creștin. În primul rând, a acumulat o știință de carte despre Dumnezeu de excepție. El este primul care a dunat copiii nimănui și i-a organizat în orfelinate. El a fost cel care s-a gândit la bătrânii care n-au pe nimeni și i-a adunat în cămine. El a fost cel care a creat bolnițele care mai târziu au devenit spitalele de astăzi. Toate acestea aparțineau Bisericii.”
Sfântul Vasile cel Mare a lăsat creştinilor una din liturghiile care se săvârşesc acum de trei ori pe an.
Texte şi cântări pentru Sfintele Liturghii bizantine au mai fost alcătuite tot în aceeaşi perioadă şi de Sf Ioan Gură de Aur şi Grigore Teologul care împreună cu Sf Vasile cel Mare au format epoca cea mai prolifică cunoscută în istoria creştinismului.
În credinţa populară, se spune că dacă cerul va fi senin în această noapte, întregul an va fi secetos iar dacă va fi înnorat va fi un an ploios.
Cristina Bulbescu