În premieră mondială, sângele creat în laborator a fost folosit pentru transfuzii

Publicat de Rotar Mirela, 7 noiembrie 2022, 11:40 / actualizat: 9 noiembrie 2022, 9:45
Cantități mici de sânge dezvoltat în laborator – echivalentul a câtorva lingurițe – sunt testate pentru a vedea cum funcționează în interiorul corpului, spun cercetătorii britanici, potrivit BBC.
Testul are ca scop studierea duratei de viață a celulelor cultivate în laborator în comparație cu infuziile de globule roșii standard de la același donator. Sângele dezvoltat în laborator din celule stem include și o substanță radioactivă, folosită des în proceduri medicale. Cu ajutorul ei, experții pot urmări cât timp va rămâne sângele sintetic în corp.
În cadrul proiectului de cercetare au fost implicate echipe din Bristol, Cambridge, Londra și de la unitatea NHS Blood and Transplant.
“Dacă studiul nostru, primul de acest fel din lume, va avea succes, va însemna că pacienţii care în prezent au nevoie de transfuzii de sânge regulate pe termen lung vor avea nevoie de mai puţine transfuzii în viitor, contribuind la transformarea îngrijirii lor”, sunt de părere cercetătorii.
Stocurile de sânge pentru transfuzii vor fi întotdeauna asigurate prin donații, dar cercetătorii urmăresc ca prin crearea de sânge în laborator să fie acoperit necesarul pentru grupele sanguine foarte rare.
Dana Boieriu