În orice criză există cel puțin o oportunitate

Publicat de Corina Muntean, 8 iunie 2020, 08:50 / actualizat: 8 iunie 2020, 9:50
Iar în ceea ce privește criza cauzată de COVID-19 există mai multe domenii care sunt deja în proces de transformare sau urmează să fie transformate în lunile următoare, printre care sistemul educațional.
Studiile arată că prăpastia dintre competențele dobândite de către tineri la școală și competențele căutate de către angajatori continuă să crească, în ciuda reformelor educaționale întreprinse în ultimii ani în toată lumea. Din nefericire, școlile continuă să predea după o metodologie învechită desprinsă parcă dintr-o epocă demult apusă, în care scopul principal al educației era să pregătească tinerii pentru locuri de muncă în fabrici sau în agricultură, locuri de muncă în care activitatea fizică era esențială și nu gândirea critică sau capacitatea de a rezolva probleme complexe.
Unele școli au remarcat acest decalaj și fac eforturi să adreseze această problemă, pregătind terenul pentru ce ar trebui să reprezinte în viitor instituțiile educaționale, adică un mediu în care elevii, în loc să fie învățați să răspundă la întrebări, să fie învățați să pună întrebări mai potrivite pentru a găsi de unii singuri răspunsul la ele. Un mediu în care să nu li se toarne doar informații, ci să fie învățați cum să învețe, pentru că învățarea continuă este adevărata cheie a succesului pe termen lung.
Educația viitorului va fi axată nu doar pe pregătirea elevilor pentru a merge la universitate sau pentru a intra pe piața muncii, ci pe pregătirea lor pentru a duce o viață mai sănătoasă și echilibrată și pentru a deveni niște cetățeni mai responsabili.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Ascultati rubrica Pilula de viitor, realizată de Virgil Natea, de luni până miercuri, la ora 9:20, în emisiunea ”Bună dimineața, Transilvania!”, pe frecvențele de 102,9 FM sau 98,9 FM.