În Mureș nu au fost semnalate focare de ambrozie anul acesta
Publicat de ebarabas, 22 august 2022, 12:27
Cel puțin asta afirmă autoritățile locale din 25 de UAT-uri ale județului Mureș. Restul, de trei sferturi dintre primării, au ignorat solicitarea venită din partea Direcției Agricole Mureș.
Un nou apel va fi transmis luna aceasta edililor locali să ia măsuri pentru eradicarea ambroziei care creează o serie de probleme de sănătate.
Singurul focar de ambrozie, cunoscut mai demult la Târgu Mureș, a dispărut, afirmă directorul Direcției Agricole Mureș, Ileana Gușatu:
Noi trimitem adrese înspre primării pentru că ei sunt răspunzători pentru combaterea acesteia. Puține ne-au răspuns până la această dată și ne-au spus că pe raza lor nu au depistat astfel de focare de ambrozia. Pe zona Târgu Mureș au fost focare mai ales în zona Căii Ferate. Acum, în ultima perioadă nu am mai văzut… Cred că și seceta a contribuit foarte mult, pe cale naturală, la distrugerea acestei buruieni.
Poliția Locală din Târgu Mureș a avut o sesizare anul acesta pentru ambrozie, spune șeful Serviciului, Raul Matiș:
În luna august am avut o sesizare referitoare la existența unui teren de o jumătate de hectar pe strada Livezeni unde există și ambrozie. Noi am fost la fața locului, am făcut și un documentar foto, am emis o notificare prin care l-am somat pe proprietarul terenului să cosească în mod repetat terenul respectiv iar dacă nu, riscă amenzi.
Medicul alergolog din Târgu Mureș, Mihaly Enikő, afirmă că în anii trecuți a avut o serie de pacienți cu alergii din cauza ambroziei, iar sezonul ei începe acum și durează până în luna octombrie:
Era mai mult pe lângă căile ferate și eu am avut cei mai mulți pacienți ceferiști, până acum. Anul acesta încă nu am avut pacienți că sezonul ei din august începe. Ar trebui o campanie de conștientizare ca lumea să o recunoască mai ușor și apoi trebuie scoasă și arsă unde este.
Persoanele care dețin terenuri pe care crește ambrozia sunt obligate să ia măsuri pentru eliminarea acestei plante, altfel riscă amenzi ce pot ajunge la 5.000 de lei pentru persoanele fizice și la 20.000 de lei în cazul firmelor.
Conform unor date publicate de Ministerul Sănătății, o jumătate de milion de români sunt alergici la polenul acestei plante.
Multe persoane dezvoltă forme severe, care se complică apoi cu obstrucție nazală, manifestări de astm și sufocare. În unele cazuri, polenul de ambrozie poate provoca șoc anafilactic.
Cristina Bulbescu