In Mureș medicii sunt sufocați de apeluri de urgență nejustificate
Publicat de Corina Muntean, 23 iulie 2019, 15:20 / actualizat: 24 iulie 2019, 9:22
Pacienții abuzează de numărul 112 și au dezvoltat tehnici de manipulare prin care dau de înțeles operatorilor că urgența lor este gravă.
Și la Compartimentele de Primiri Urgențe ale spitalelor ajung pacienți cu probleme minore care ar putea fi soluționate de medicii de familie. In acest fel, doctorii sunt nevoiți să se ocupe de cazuri ușoare în timp ce în cazurile adevărate de urgențe fiecare secundă contează.
Mai multe aflăm de la Marcela German:
Cel puțin 30% din cazurile care ajung la Compartimentul de Primiri Urgențe al Spitalului Municipal din Reghin n-ar avea ce să caute într-un serviciu de urgență, spune managerul unității spitalicești care deservește o populație de 100.000 de locuitori. Dr. Emilia Marcoci.
Problema este că și medicina de familie nu funcționează așa cum ar trebui. Consultațiile la medicul de familie sunt limitate și atunci foarte multă lume vine zi, noapte, la UPU, ca să-şi rezolve niște probleme care nu sunt neapărat acute. Sunt foarte mulți care își exagerează simptomele sau mint, îi induc în eroare pe cei de la 112. Ar fi foarte bine ca cei care accesează serviciile astea abuziv să plătească.
Medicul serviciului de ambulanță Reghin, Claudiu Muntean spune că între 60 și 80% dintre cei care solicită salvarea nu au situații cale să le justifice apelul.
Noi suntem suprasolicitați şi se întâmplă chiar urgențele să trebuiască să aștepte. Dispeceratul 112 nu triază întotdeauna cum trebuie nici solicitările și atunci se adună foarte multe.
Analiza apelurilor nonurgente primite de sistemul 112 din România arată pe anul trecut o medie zilnică de 18.000 de solicitări, iar de la înființarea liniei numărul apelurilor nejustificate a scăzut, ajungând în primul trimestru al acestui an la 46%.