În Mureș, azi se sting șase focare de pestă porcină africană. Unul rămâne activ

Publicat de Corina Muntean, 6 ianuarie 2021, 11:52 / actualizat: 10 ianuarie 2021, 10:47
La finalul lui 2020 existau în județ 12 focare de pestă porcină la porcul domestic și 19 cazuri la mistreț, a explicat directorul DSVSA Mureș, Lucian Goga. El a adăugat că doar proprietarul unui porc, afectat de pestă (din Crăiești) a fost despăgubit cu 2200 lei, toți ceilalți deținând porci necrotaliați, motiv pentru care nu au putut fi despăgubiți.
Crescătorii cu porci neînregistrați au fost sancționați de DSVSA cu sume între 300 și 600 de lei, a explicat Lucian Goga:
În județul Mureș au existat 12 focare de pestă porcină africană la porcul domestic și 19 cazuri la porcul mistreț, din care șase focare au fost stinse ieri și alaltăieri în zona Târnăveni urmând ca astăzi avem posibilitatea legală de a stinge cinci focare în zona Iernut și ne mai rămâne activ un singur focar, la Cecălaca, care va fi stins și el după parcurgerea etapelor legale. În cele 12 focare au existat 169 de porci din care 39 au murit și 132 au fost uciși în focar.
În zonele împădurite răspândirea bolii la porcii sălbatici poate fi mai greu ținută sub control, chiar dacă de la orice mistreț împușcat sau găsit mort se aduc probe la laboratorul Direcției de Sănătătate Publică, precizează Lucian Goga.
Șeful DSVSA a arătat că toate fondurile de vânătoare din județul Mureș sunt sub restricții, pentru că zona restricționată e de 13 kilometri și intră automat și celelalte fonduri limitrofe.
Valeriu Russu