În Mureș, 80% din porci nu sunt înregistrați

Publicat de Corina Muntean, 23 octombrie 2020, 16:52
Este unul din motivele pentru care la această dată sunt 12 focare de pestă porcină africană în județ.
Deși există obligativitatea înregistrării animalelor, cei mai mulți mici gospodari refuză să facă acest lucru, chiar dacă primesc amenzi.
Prin urmare, un singur animal infectat cu pestă porcină va fi despăgubit din totalul porcilor uciși în focare, a precizat pentru Radio Târgu Mureș directorul Direcției Sanitar Veterinare (DSVSA) Mureș, Kincses Sandor:
Peste 120 de animale au fost ucise în focare deoarece la apariția bolii animalele existente în focar, deci în gospodăria respectivă, se ucid și se ecarisează, se distrug. Un singur porc va fi despăgubit. Restul, din păcate, nu se încadrează pentru despăgubire. Situația din teren este mai mult decât neplăcută deoarece după 15 ani în care se face crotalierea, identificarea animale, încă ne întâlnim cu un procent de 80%, poate, din porci ca fiind neidentificați. Deci, identificarea este obligația proprietarului dar ei îi cumpără fără documente și în vinde fără documente….
În Mureș, focarele de pestă porcină sunt doar în gospodăriile populației, dar cauzează mari pagube fermelor de porci care au activitatea blocată, mai spune șeful DSVSA Mureș, Kincses Sandor:
(Fermele de porci) dacă intră în zona de protecție de 3 km în jurul focarului sau zona de supraveghere de 10 km, până nu se stinge focarul este interzisă mișcarea porcilor. Asta înseamnă nici spre abatorizare, nici spre mișcare, nicăieri. Vă dați seama că numai după 50-55 de zile se poate stinge un focar dar ăsta e cazul optim, după care din punct de vedere economic, nu mai este rentabilă (sacrificarea porcilor) și apar condiții de bunăstare…. Și nici măcar nu e vina lor. Ei sunt victime colaterale.
În România, 40 de județe sunt afectate de pestă porcină, atât la animale domestice, cât și la porci mistreți, focarele fiind activate de comerțul ilegal cu carne infectată din Ucraina și de porcii mistreți care au ajuns în Deltă.
Specialiștii sanitar-veterinari avertizează populația că porumbul și furajele de pe câmp pot fi contaminate de porci mistreți, prin urmare, nu trebuie date porcinelor cel puțin o lună de zile de la recoltare.
De asemenea, virusul este extrem de rezistent și în carne, acesta fiind identificat și după doi ani în carnea congelată.
Cristina Bulbescu