In Memoriam, dr. Florea Costea

Publicat de MIRELA ROTAR, 2 februarie 2019, 18:58
Unul dintre cei mai mari arheologi ai Brașovului, dr. Florea Costea, a fost condus, azi, pe ultimul drum.
Doctor în istorie încă de la sfârșitul anilor 70 ai secolului trecut, Florea Costea a lucrat mai bine de 45 de ani la Muzeul Județean de Istorie din Brașov.
A venit la Brașov după ce a absolvit facultatea de istorie din Cluj, avându-i profesori, printre alții, pe Constantin Daicoviciu, N. Vlasa și David Prodan.
După o scurtă perioadă în care a fost profesor de istorie și franceză la școlile din Brașov, Florea Costea s-a angajat la muzeul din Brașov ca arheolog.
Este considerat unul dintre cei mai cunoscuți arheologi ai zonei de sud- est a Transilvaniei, cu săpături arheologice la Brașov, Comana, Făgăraș, Racoș- Augustin, Pietrele lui Solomon, Valea Cetății, Rupea, Crizbav, etc.
Tot dr. Florea Costea a fost cel care în anii de după revoluție a scos două Repertorii arheologice ale județului Brașov, care sunt puncte de reper pentru istorici, arheologi și specialiști în domeniu, lucrările prezentând majoritatea siturilor arheologice din sate, comune și orașe ale județului Brașov.
Dintre toate descoperirile arheologice importante, poate cea mai cunoscută rămâne ansablul fortificațiilor dacice de la Augustin- Ormeniș, cunoscute și sub denumirea de cetățile dacice de la Racoș.
Munca științifică a acestui istoric al Brașovului nu s-a mărginit numai la epoca dacică. A făcut săpături arheologice la Șinca, la fostul ansamblu monahal, a colaborat cu urmașii Mureșenilor, fiind prieten cu Mircea Gherman. A fost directorul Muzeului Județean de Istorie, după 1990, pentru aproape 2 ani.
Acum circa 2 ani am avut onoarea, alături de alt coleg, și cu sprijin financiar de la Andrei Goncea din SUA, să scoatem o carte dedicată dr. Florea Costea la 80 de ani de viață.
Acum câteva zile, dr Florea Costea ne-a părăsit și așa cum zicea un fost prieten, credem că a început deja un șantier arheologic în cer, căutând și rezolvând Incertitudinile legate de daci și de civilizația lor.
Dumnezeu să-l odihnească în pace!
Prof. Ovidiu Savu