În luna decembrie, Ministerul Finanţelor a programat împrumuturi, în valoare totală de 5 miliarde de lei

Publicat de Corina Muntean, 7 decembrie 2020, 16:30
Până la a ne folosi de miliardele promise de Bruxelles pentru combaterea efectelor economice ale pandemiei de Covid-19, statul se vede nevoit să se împrumute permanent spre a acoperi deficitul enorm estimat în jurul a 9 % din PIB. Astfel că și în luna decembrie Ministerul Finanţelor a programat împrumuturi, în valoare totală de 5 miliarde de lei.
Ministerul Finanţelor Publice (MFP) a planificat, în luna decembrie 2020, împrumuturi totale de 4,985 miliarde de lei. De la băncile comerciale statul se va împrumuta cu 4,4 de miliarde de lei, din care 500 milioane printr-o emisiune de certificate de trezorerie cu discont, iar 3,9 miliarde de lei prin şapte emisiuni de obligaţiuni de stat. La acestea se poate adăuga suma de 585 milioane de lei prin sesiuni suplimentare de oferte necompetitive, aferente licitaţiilor de obligaţiuni.
Suma, uşor sub cea din octombrie (care a fost de 5,055 miliarde lei), va fi destinată refinanţării datoriei publice şi finanţării deficitului bugetului de stat. Conform prospectului publicat în Monitorul Oficial, MFP a programat în data de 10 decembrie o emisiune de certificate cu discont în sumă de 500 milioane de lei, cu scadenţa în 13 decembrie 2021. De asemenea, pe parcursul acestei luni vor avea loc şapte emisiuni de obligaţiuni de tip benchmark, cu o valoare totală de 3,9 miliarde de lei, urmate -ziua următoare emisiunilor respective- de o sesiune suplimentară de oferte necompetitive, cu o valoare de 15% din valoarea iniţială a emisiunii de obligaţiuni (585 milioane de lei în total). Emisiunile vor fi de 700 de milioane de lei (trei emisiuni), 600 milioane de lei (o emisiune), 500 milioane de lei (o emisiune), 400 de milioane de lei (o emisiune) şi 300 de milioane de lei (o emisiune).
Împrumuturile statului nu se vor opri însă aici, indiferent de promisiunile de acces la sume de miliarde de euro din fondurile gestionate de Comisia Europeană. Deficitul bugetului general consolidat pe primele zece luni din 2020 a crescut cu peste 45 miliarde de lei faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi a urcat la circa 74 miliarde lei (sau 7,05% din PIB-ul estimat), conform datelor publicate de Ministerul Finanțelor. Iar cea mai recentă prognoză bugetară prevede un deficit de -9,1% din PIB. Deocamdată, pentru a avea o imagine mai clară a efectelor pandemiei pe partea financiară, cheltuielile statului au depășit cu 28% veniturile. Iar asta în condițiile în care încasările au fost mai mari (+0,9%) dintr-un PIB semnificativ redus. Ce le rămâne guvernanților de azi sau de mâine este să se împrumute în continuare, iar nouă celorlalți mulți să plătim datoriile acumulate în timp.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Târgu Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, 94,9 FM-Borsec, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.