În lume se profilează o criză financiară, pe care mulți nu o iau în seamă

Publicat de Corina Muntean, 24 mai 2023, 07:18
Este vorba de îmbătrânirea populaţiei, proces care a început deja să creeze probleme.
Cele mai mari agenţii de rating din lume avertizează că declinul demografic loveşte direct în ratingurile de credit ale guvernelor.
Din acest motiv statele vor putea obţine finanţare mult mai greu şi vor fi obligate să ceară mai mulţi bani de la cetăţeni.
Îmbătrânirea populaţiei la nivel global afectează deja finanţele publice din întreaga lume, iar agenţiile de rating sunt de părere că declinul demografic, în lipsa unor reforme radicale, va aduce guvernele lumii în situaţia de a majora taxele cetăţenilor, scrie Financial Times, citându-l pe Dietmar Hornung, associate managing director, în cadrul Moody’s Investors Services.
Rezerva Federală a SUA, Banca Centrală Europeană şi Banca Angliei au majorat în această lună ratele dobânzilor la cele mai ridicate niveluri de la ultima criză financiară încoace, ceea ce a dus la creşterea costurilor de împrumut ale guvernelor. Acest lucru afectează atât populaţia, cât şi finanţele publice, care se confruntă cu probleme pe fondul nevoilor de finanţare pentru sistemele de sănătate şi de pensii.
Potrivit Comisiei Europene, ponderea populaţiei de peste 65 de ani va creşte în UE de la 20% în prezent la 30% până în 2050. S&P a declarat în ianuarie că aproximativ jumătate dintre cele mai mari economii ale lumii vor fi retrogradate la categoria „junk” până în 2060, dacă nu se vor lua măsuri pentru a atenua costurile generate de îmbătrânirea populaţiei. Agenţia a estimat că, în absenţa unor reforme ale politicilor fiscale legate de îmbătrânirea populaţiei, guvernele se vor confrunta cu un deficit de 9,1% din PIB până în 2060.
La nivel mondial, ţările din Europa Centrală şi de Sud au printre cele mai proaste profiluri demografice, evidenţiind totodată Germania, a cărei populaţie îmbătrâneşte cu una dintre cele mai rapide rate la nivel mondial.
În ce privește România, țara noastră se încadrează în aceste tendințe, populaţia vârstnică de peste 65 ani depăşind cu 22% populația tânără de 0-14 ani. Indicele de îmbătrânire demografică a crescut de la 118,8 la 1 ianuarie 2022 la 122,6 persoane vârstnice față de 100 de persoane tinere la 1 ianuarie 2023. În lipsa unei politici care să încurajeze creșterea fertilității, îmbătrânirea populației României se va amplifica în următoarea jumătate de secol.
O consecință majoră a îmbătrânirii populației este creșterea costului sănătății vârstnicilor, ceea ce pune mai multă presiune financiară asupra sustenabilității sistemului de pensii, sănătății și serviciilor de asistență socială.
Autor: Virgil Natea
Editor: Corina Muntean
Rubrica Buzunare pline este o rubrică de profil economic realizată de Virgil Natea. Ea poate fi ascultată la Radio Tg. Mureș, pe frecvențele de 102,9 FM și 98,9 FM, de luni până vineri, în emisiunea Pulsul Zilei, la ora 11,40 și, în reluare, în emisiunea Sens unic la ora 16,45.