În județul Mureș sunt 7 centre autorizate de sacrificare a mieilor de Paști
Publicat de MIRELA ROTAR, 30 martie 2022, 11:25 / actualizat: 30 martie 2022, 12:48
Acestea sunt deschise pentru cei care cumpără animalul în viu și nu au posibilitatea, locuind în zonă urbană, să îl sacrifice în curte pentru consum propriu, a precizat directorul adjunct al Direcției Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Mureș, Lucian Goga.
El a adăugat că au început controalele în unitățile care produc, depozitează, transportă, desfac și comercializează produse specifice Paștelui, în special carnea de miel și ouăle:
În această perioadă, consumul cel mai mare va fi la carne de miel și ouă. De asemenea, verificăm laboratoarele de cofetărie-patiserie, în această perioadă se consumă produse de gen cozonaci, prăjituri. Mielul poate fi sacrificat în unități aprobate sanitar-veterinar; în județul Mureș există 7 abatoare autorizate. Mielul prezentat la vânzare trebuie să aibă atașat la carcasă capul, pentru a se evita fraudarea. Ca de fiecare dată, fac apel la cetățeni, să nu cumpere produse alimentare, în speță carne de miel, ouă, decât din unități autorizate sau înregistrate care sunt supuse controlului sanitar-veterinar, astfel încât riscul apariției toxiinfecțiilor sau altor îmbolnăviri la om prin consumul de alimente, să fie evitat.
Lucian Goga a dat asigurări că mureșenii nu vor duce lipsă de carne de miel anul acesta, în județ existând un efectiv de 500.000 de ovine.
În ceea ce privește transportul de animale, inspectorii DSVSA împreună cu Poliția fac controale în trafic, pentru a descoperi transporturile ilicite de animale vii sau de produse de origine animală fără respectarea legislației sanitar-veterinare.
Valeriu Russu