În județul Mureș au fost identificate peste 100 de spații de carantină
Publicat de Corina Muntean, 25 februarie 2020, 20:00 / actualizat: 25 februarie 2020, 23:44
Prefectul Mara Togănel a subliniat că în județul Mureș există 18 persoane asimptomatice, același număr ca și ieri, aflate la domiciliu sub monitorizarea directă a Direcției de Sănătate Publică Mureș
Ea a atras atenția asupra abundenței de fake news-uri ce apar, la nivel național și internațional pe tema coronavirusului, și face un apel la calm, la o informare corectă și la menținerea igienei corporale a fiecăruia dintre noi.
Prefectul Mara Togănel a arătat că primele discuții pe această temă au avut loc acum o lună, s-au luat toate măsurile posibile de prevenție, astfel încât cetățenii să fie în siguranță:
Instituția Prefectului, alături de instituțiile abilitate, a luat toate măsurile de prevenție absolut necesare, astfel încât cetățenii să fie în siguranță. Facem un apel la mureșeni să fie calmi, să se informeze obligatoriu din sursele avizate și abilitate și, ca măsură principală este igiena. În județul Mureș au fost identificate peste 100 spații de carantinare, care au fost transmise și centralizate la nivel național. Aseară, în Comitetul Național pentru Situații de Urgență ne-au fost transmise măsurile care urmează a fi luate în perioada imediat următoare. În acest moment, la nivelul județului Mureș sunt aceleași 18 cazuri de persoane asimptomatice, de autoizolare voluntară la domiciliu.
La rândul său, directorul Direcției de Sănătate Publică Mureș, Iuliu Moldovan, a subliniat că singura sursă oficială și credibilă de informare este Institutului Național de Sănătate Publică.
El a arătat că în județul Mureș nu au existat situații de prezență a unor cetățeni proveniți din cele 11 localități italiene afectate de coronavirus, și nici din localitățile și provinciile cu probleme similare, din China.
Directorul DSP Mureș atenționează că lipsa de informare, neglijența sau nepăsarea pot declanșa o eventuală infectare cu COVID-19:
Ne confruntăm cu creșterea numărului de cetățeni români care vin din Italia. Dacă sunt dinafara celor două regiuni carantinate, persoanele nu intră în niciun proces de supraveghere epidemiologică și nu ar trebui să se panicheze. Cei din cele două regiuni, dacă vin în țară, ne sunt comunicate acele chestionare. Dar sunt situații în care nu s-au comunicat sau nu au completat chestionarele, sau pur și simplu au ajuns în țară și ne-au contactat. Dacă sunt din cele 2 regiuni și nu sunt din cele 11 localități, intră în acel proces de autoizolare voluntară la domiciliu și după cele 14 zile își pot relua activitatea. Ne-am confruntat cu situații că ne sună un părinte, ne sună o școală sau cineva află, că va veni cineva sau a venit și zice că nu l-a întrebat nimeni la vamă.
Iuliu Moldovan nu recomandă purtarea în exces, oricând și oriunde a măștilor, care oricum nu protejează prea mult, și adaugă că zilele următoare se va face o aprovizionare corespunzătoare cu astfel de materiale de urgență.
El atrage atenția că în plan mondial, doar 2-3% dintre cazurile confirmate cu COVID-19 sunt decese, restul sunt vindecate, deci panica este contraproductivă.
Valeriu Russu