În județul Mureș, angajații din Ministerul Muncii nu intră în grevă japoneză

Publicat de Corina Muntean, 20 octombrie 2020, 14:15
O problemă acută semnalată de sindicate este legată de vulnerabilitatea echipelor de control, care au parte de agresiuni, verbale sau fizice, din partea entităților juridice controlate.
Astfel, președintele CNSLR Frăția Mureș, Călin Cociș, subliniază că instituțiile deconcentrate din Mureș nu prea au structuri sindicale, deci nu pot fi ajutate:
Noi putem să ajutăm salariații din orice instituție a statului, dacî aceștia își doresc ajutorul. E momentul să ne organizăm mai bine, astfel încât problemele cu care ne confruntăm în relațiile de muncă să le putem ameliora. Suntem conștienți că e și un nivel de salarizare scăzut, și dotările sunt slabe, este deficit de forță de muncă și legislație imperfectă în ceea ce privește protejarea funcționarului public cu atribuțiuni de control. Dar toate aceste chestiuni le putem rezolva împreună, sub o umbrelă sindicală.
Șeful Inspectoratului Teritorial de Muncă Mureş, Eva Man, confirmă lipsa de personal, salariile neschimbarte de multă vreme și nedecontarea orelor suplimentare:
Avem o lipsă acută de personal, mașinile sunt într-adevăr învechite, alături de echipamentele de muncă. Salariile sunt afișate, nu le comentăm… Nu se decontează orele suplimentare, noi lucrăm de luni până luni pe teren, alături de lucrători ai IPJ Mureș.
Singurul sindicat afiliat la Federaţia CNSLR ”Frăția” din zona muncii este cel de la Agenţia Judeţeană de Prestaţii Sociale, unde există o grupă sindicală care nu a demarat nicio acțiune de protest.
Directorul AJPIS Mureș, Cristian Răduț, spune că există o structură sindicală în instituție, dar nu a auzit de vreo acţiune grevistă :
Eu nu știu nimic despre chestia asta, adică la noi nu sunt, nu am auzit despre așa ceva. Noi avem funcționari care sunt afiliați la sindicat, jumătate din ei. Nu știu nimic de subiect și nu am cunoștință de greva asta.
Directorul AJOFM Mureș, Gheorghe Ștef, afirmă că nu există structură sindicală în instituție, nu știa de grevă, dar că lucrurile au mers bine în perioada aceasta de criză sanitară.El recunoaște în schimb că are probleme de dotări și de personal:
Nu am nicio informare scrisă, nimic, nu am nici sindicat la mine. Dotările totdeauna trebuie îmbunătățite dar eu nu am probleme, mai ales pe perioada stării de urgență chiar am funcționat bine. Normal că avem nevoie de mai mult personal dar la noi organigrama e făcută înainte cu un an, posturile sunt ocupate nu am cum să cer mai mult, că nu îmi aprobă bugetul. Iar la bugetari la nimeni nu se plătesc ore suplimentare.
La nivel național, sindicatele din zona Ministerului Muncii au anunţat că intră în greva japoneză, denunțând lipsa dialogului cu ministrul de resort și denigrările angajaților care ar veni chiar de la șeful instituției.
Sindicatele susțin că nu lipsa de implicare a funcționarilor a dus la problemele generate în sistem, ci o serie de lipsuri de natură logistică și organizatorică, înregistrate la toate nivelurile.
Alte revendicări vizează deblocarea posturilor vacante, asigurarea echipamentelor de lucru și plata orelor suplimentare.
Valeriu Russu