În judeţul Mureş, 21 de comune au solicitat trecerea la folosirea gazelor pentru încălzire
Publicat de Andrei Borz, 1 februarie 2023, 19:52 / actualizat: 2 februarie 2023, 7:10
Preţul lemnului de foc a crescut atât de mult încât foarte mulţi oameni din mediul rural sunt dispuşi să treacă la folosirea gazelor pentru încălzire, deşi vor trebui, iniţial, să plătească mai mult.
În judeţul Mureş, de exemplu, 21 de comune au solicitat acest lucru. Dintre ele, două au fost cuprinse în Programul „Anghel Saligny” pentru înfiinţarea reţelei de distribuţie de gaze.
Celor peste 9.000 de săteni din Hodac și Ibănești li s-a spus de mai mulți ani că vor avea gaz metan. Ei tot așteaptă, deși au auzit că e mai scump.
-: Păi eu aştept cu toată inima, nu mai car la lemne, Măria nu mai face așchiță, gazul l-ai băgat acolo și i-ai dat chibrit? Cât costă, nu-i problemă, şi lemnele-s foarte scumpe.
Dacă vine să vă întrebe, ați fi de acord?
-: Da, gazul la bucătărie și restul încălzirea poate tot cu lemne.
-: O familie, să te încălzești cu 60 de milioane, numai să-l cumperi, taie-l, bagă-l în casă.
Cele două comune de pe Valea Gurghiului au solicitat finanțare pentru introducerea gazului prin POIM și li s-a aprobat ulterior, prin Programul „Anghel Saligny”. Dar banii nu ajung și pentru aducerea conductei în zonă, spune primarul din Hodac, Iacob Valentin.
Iacob Valentin:
Un pic îi greu, că trebuie să aducem gazul de la Reghin şi e foarte scumpă conducta. Avem finanțare destul de frumoasă, deci 23 milioane de lei Hodacul, 27 milioane Ibăneștiul, dar numai conducta de la Reghin până la Ibănești ar fi 23 milioane de lei.
Primăriile mai au la dispoziție aproape doi ani pentru obținerea avizelor și elaborarea proiectului tehnic. Abia apoi vor începe lucrările.