În județele Brașov și Mureș, zăpada depusă protejează culturile
Publicat de MIRELA ROTAR, 18 ianuarie 2021, 13:42 / actualizat: 18 ianuarie 2021, 19:38
În Brașov, culturile au avut timp să intre în starea de repaus vegetative, după ce temperaturile au scăzut gradual, a explicat directorul Direcției Agricole, Claudia David:
Având în vedere faptul că procesul de scădere al temperaturilor a fost gradual, culturile au avut timp să se adapteze și să intre în starea de repaus vegetativ specifică acestei perioade, neexistând riscul de a fi afectate, la acest moment. Asta deoarece stratul de zăpadă depus le protejează. Starea de vegetație a culturilor de toamnă, grâu, orz, rapiță e în stadiul de repaus vegetativ și nu sunt afectate. La sfârșitul acestei săptămâni meteorologii anunță o încălzire a vremii, vor fi creșteri a temperaturilor dar nu atât de spectaculoase încât să afecteze aceste culturi.
În județul Mureș, stratul de zăpadă este de 10 centimetri, singurele riscuri fiind legate de apariția vântului care poate spulbera zăpada protectoare și de eventuala încălzire a vremii.
Totuși, directorul adjunct al Direcției Agricole Mureș, Ileana Gușatu, e optimist. Potrivit acesteia, în caz de încălzire , ar putea fi afectate culturile semănate în toamnă:
Căderile de zăpadă au acoperit culturile noastre cu un strat de 10 centimetri, astfel încât sunt protejate de temperaturile scăzute. Dacă temperaturile vor fi pozitive, atunci probabil că o să apară unele boli, care de fapt au și apărut înainte de stratul acesta de zăpadă, mai ales la culturile de toamnă, de grâu, de rapiță, de orz, toate pot fi afectate de temperaturile acestea oscilante cu care ne confruntăm în ultimii ani.
Ileana Gușatu mai susține că Mureșul, aflat în zona intracarpatică, a fost mai protejat de extremele meteorologice. Ea a amintit că după seceta de anul trecut, au venit ploile la timp iar scăderi de producție s-au înregistrat doar la grâu, de 10 la sută.
Valeriu Russu