În jud. Covasna, cabinete medicale şcolare sunt doar în mediul urban

Publicat de Corina Muntean, 7 septembrie 2021, 14:47
Numărul cabinetelor medicale şcolare şi stomatologice care funcţionează în unităţile de învăţământ din judeţul Covasna sunt insuficiente, iar o parte dintre acestea nu au fie medici, fie asistente.
Conform unui raport al Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Covasna, în judeţ există zece cabinete şcolare, toate în mediul urban. Dintre acestea cinci nu au medici, iar două nu au asistente, în timp ce din cele şase cabinete stomatologice, aflate de asemenea în mediul urban, cinci sunt în municipiul Sfântu Gheorghe şi unul în oraşul Întorsura Buzăului.
Printre cabinetele fără medici se numără cel de la Colegiul Naţional ” Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, căruia îi sunt arondate alte două unităţi de învăţământ, de la Liceul Teoretic „Mikes Kelemen” (se pronunţă Mikeş Kelemen) din Sfântu Gheorghe, căruia îi sunt arondate alte două licee şi două grădiniţe, de la Liceul Teoretic „Mircea Eliade” din oraşul Întorsura Buzăului, care deserveşte şi elevii Liceului Tehnologic „Nicolae Bălcescu” din localitate, precum şi de la Liceul Tehnologic „Baroti Szabo David” (se pronunţă Baroti Sobo David) din oraşul Baraolt.
În schimb, la cabinetele medicale de la Şcoala Gimnazială „Varadi Jozsef” (se pronunţă Varodi Iojef) şi Şcoala Gimnazială „Nicolae Colan” din Sfântu Gheorghe sunt medici, dar nu şi asistenţi medicali, posturile fiind scoase la concurs.
Potrivit raportului, la cabinetul medical de la Liceul Tehnologic „Gabor Aron” din municipiul Târgu Secuiesc sunt doi medici cu câte o jumătate de normă şi 4 asistente medicale care trebuie să asigure asistenţă elevilor înscrişi în 9 unităţi de învăţământ.
Șeful Inspectoratului Şcolar Județean Covasna, Kiss Imre a precizat că din punct de vedere al infrastructurii, toate unităţile de învăţământ sunt pregătite pentru începerea noului an şcolar, putând să îşi desfăşoare activităţile atât off-line, cât şi on-line, în funcţie de situaţia epidemiologică.
Potrivit acestuia, 20 de unităţi de învăţământ, majoritatea din mediul rural, vor funcţiona în acest an fără autorizaţie sanitară.